Salat med årets første grønnsaker

Niklas Ekstedt gleder seg hele året til han kan lage denne salaten med helt ferske grønnsaker.

Foto: Fra TV-serien Niklas' mat / SVT

Årets første grønnsaker og dressing med ramsløk

Grønnsakene skal bare en kort stund i kokende vann. Niklas Ekstedt har oppskriften på perfekte grønnsaker.

Slik gjør du

Kok potetene i rikelig saltet vann. Legg de kokte, skylte potetene på et stort serveringsfat.

Del nepene i båter. Skjær bort bladene fra rødbetene. Skrell de hvite aspargesene. Brekk av og kast den harde delen av den grønne og hvite aspargesen. Del dem på midten. Fjern løvet og skrell gulrøttene. Del dem i to. Skjær bort bunnen og bladene fra blomkålet. Del det i små buketter. Del vårløken i fire på langs.

Dypp vårløken kort i en stor kjele med rikelig saltet kokende vann. Ha dem over i en bolle med isvann for å stoppe kokingen. La dem renne av seg og legg dem på serveringsfatet.

Kok blomkålbukettene i tre til fire minutter i samme vann som løken. Legg dem i isbad i to minutter. La dem renne av seg og legg dem på serveringsfatet.

Gjenta det samme med gulrøtter, asparges og nepe. De kan kokes sammen. Det er nok med to minutters oppkok. De skal være litt hardere enn al dente.

Gjør det samme med sukkererter og rødbeter. Pass på å koke rødbetene til slutt, vannet blir rødt. De trenger ikke å være skrelt dersom de er små.

Dressing
Kok egget i to minutter. Del det på midten og grav egget ut av skallet. Bland egget med sennep, salt, finhakket ramsløk, presset sitron og ansjos med en stavmikser. Tilsett oljen i en tynn stråle mens du blander. Ha dressingen i en skål og ha i pepper.

Drypp dressingen over grønnsakene. Server!

Kilde: Niklas Ekstedt i Niklas mat