Laster innhold, vennligst vent..
Arancini med romescosaus

Arancini og romesco servert med litt flaksalt og noen dråper lime.

Foto: Rolf T. Øygarden

Arancini med romescosaus

Italienske risottoboller med spansk saus. På Sicilia kaller de disse gylne bollene arancini, små appelsiner. Romesco er en kald saus fra Catalonia som lages på paprika, tomater og mandler.

Slik gjør du

Risotto

Hakk løk og hvitløk og surr dette i litt olje i en kjele til det er blankt.

Ha risen i kjelen sammen med løken i ca. 2 minutter.

Ha i hvitvin og kok dette inn i risblandingen.

Spe med varm kraft / buljong, og kok inn under omrøring. Det må koke mellom 15-20 minutter. Bruk kun medium varme slik at hele riskornet blir behandlet og ferdig.

Skjær chorizo i terninger. I en separat panne, stek chorizo og sopp til gyllent og pølsen skal bli litt sprøstekt.

Smak på risen, den skal ha tyggemotstand men være ferdig. Ha i smør, parmesan, salt og pepper og sitronsaft. Smak til.

La risottoen få hvile og synke i temperatur så du kan jobbe med røren med hendene.

Romescosaus

Mens risottoen hviler, starter du på romescosausen. Finhakk mandlene i en kjøkkenmaskin, tilsett grillet paprika og tomater og kjør til en grov puré. Ha i olivenolje og krydder. Sausen skal serveres romtemperert og trenger ikke oppvarming.

Arancini

Nå skal risottoen bli til arancini, som er friterte og sprø risottokuler. Knekk i to egg i risottoen og bland godt. Form kuler store som bordtennisballer og rull dem i kavring eller brødrasp sånn at alle sider er godt dekket. Kulene stekes i medium varm panne med høye kanter og godt med solsikkeolje til de er sprø.

Servering

Ha romescosaus på bunnen av tallerkenen, litt ruccolasalat over og topp med 3-4 arancini til hver person.

Tips

  • I stedet for å bruke grillet paprika, kan du også gjerne bruke ajvar, en paprika- og auberginedip fra Midtøsten. Ajvar smaker kjempegodt og finnes i de fleste dagligvareforretninger.

Kilde: Rolf Tikkanen Øygarden i Sørlandssendinga/NRK