NRK Meny
Appelsin- og polentakake med nellik og appelsinkaramell

Nellik og appelsin går godt sammen i en søt kake.

Foto: Fra TV-serien Ei verd av krydder (Spice Trip) / Channel 4

Appelsin- og polentakake med nellik og appelsinkaramell

To teskjeer nellik kan synes mye i ei kake, men sukkeret mykner det heftige krydderet.

Slik gjør du

Skjær opp to appelsiner i biter, med skall og det hele. Kok dem i litt vann i om lag 20 minutter. Kjør dem en kort runde i blenderen etterpå – blandinga skal være grovkorna.

Sett ovnen på 180 grader, og smør en kakeform med 20 centimeter i diameter. Ta skallet av to appelsiner, kast det, og skjær fruktkjøttet i tynne skiver. Skivene legger du i bunnen av kakeforma.

Smør og 180 gram sukker røres hvitt. Ha i ett og ett egg mens du rører. Bland inn resten: Appelsinene som er kokt, to tredeler av nelliken, bakepulver, mel, polenta og malte mandler.

Steik kaka på 180 grader i en time. Du kan bruke en spisepinne eller annen tynn trepinne til å sjekke: Hvis ingenting sitter fast på den etter at du har stukket den inn, er kaka ferdig.

Varm forsiktig opp 100 gram sukker, resten av nelliken og safta av den siste appelsina. Sukkeret skal være helt smelta, og blandingen skal tykne. Når den blir gyllenbrun, er den ferdig. Hvis den blir for tjukk, kan du ha i litt vann.

Drypp sirup over kaka, og server med crème fraîche eller yoghurt.

Tips

Flere oppskrifter: Ei verd av krydder

Kilde: Steve Parle og Emma Grazette i TV-serien Ei verd av krydder (Spice Trip) / Channel 4