NRK Meny

Ansjos

Ansjos er en egen fisk som fiskes sør i Europa. Her nord selges kryddersaltet brisling under navnet ansjos.

I dag er det vel de færreste som legger ned brisling til ansjos selv, men det kan være et forsøk verdt. Skal du lage ansjos må du være ute i god tid for det tar fra seks til åtte uker fra du legger den ned til du kan bruke den.

Slik gjør du

Brislingen legges så fersk som mulig i saltlaken.
Den ligger i denne i fire timer, ta brislingen opp og la den renne av.
Så fort som mulig må den på glass eller i en butt.
1 ss olje legges i bunnen av glasset. Brislingen legges så «anføttes» i lag oppover. De finknuste krydderne strøes mellom lagene.
Resten av oljen helles på til slutt.

Litt press legges på og så skal det stå kjølig og overbundet i 6-8 uker.

Skulle det være litt lite lake kan en helle på litt lake kokt med litt sukker og salt (1/2 l vann, 50 g sukker og 30 g salt) - helles på etter at det er blitt kaldt.

Tips

Det setter en ekstra spis på aftensbordet hvis en serverer egg og ansjos.