NRK Meny
Andeskiver

Danske epleskiver fylt med andekjøtt.

Foto: Fra TV-serien Munter mat / DR

Andeskiver

En ikke fullt så søt «æbleskive» med fyll av en rustikk versjon av anderillette. Adam og James Price lager små munnfuller til innvielsen av nytt kjøkken.

Slik gjør du

Andelårene settes i ovnen og stekes sprø i ca. 20 minutter på 200 °C. Skinnet skal være brunt og sprøtt. Er det ikke det skal det ha litt mer tid.

Ta lårene ut av ovnen. La dem avkjøles. Skjær kjøttet og skinnet fra beinet. Hakk kjøttet fint og ha det i en skål.

Bland det hakkede andekjøttet med finhakket gressløk, eple, sjalottløk, hvitløk og sennep. Smak til med eddik og krydder. Ha i litt av fettet og rør det godt sammen. Press det sammen i en liten form og sett anderilletten kaldt, så den får satt seg.

Epleskivedeig
Rør hvetemel, natron og sukker sammen til en glatt masse med kjernemelken. Tilsett eggeplommene sammen med smeltet fett, salt og revet sitronskall. Pisk eggehvitene stive og vend dem inn i massen.

Epleskivene stekes i klaret smør – eller halvt smør, halvt olje i en god varm epleskivepanne.

Fyll hullene ca. 2/3 opp med epleskivedeig og lag små kuler av anderilletten. Når epleskivene er bakt på den ene siden legges en kule anderillette i midten og skivene snus med en gaffel eller strikkepinne og stekes ferdig. Det gjør ikke noe om det renner litt over. Etter hvert får man taket på hvordan man får stappet de løse endene av epleskivene ned i hullene og alt blir stekt.

Skivene kan gjerne stekes i forveien og varmes før servering.

Stikk en pinne i andeskivene (det heter de selvfølgelig når de er ferdige med anderillette i midten) og dryss over litt eddikpulver (vær forsiktig, det er sterkt!) så det ligner melis. Eddikpulver kan kjøpes i en velassortert asiatisk matbutikk.

Tips

Æbleskiver er en dansk delikatesse hovedsakelig bestående av en pannekakedeig som ved hjelp av en spesiell steketakke er formet til kuler. Æbleskiver nytes lune, normalt med melis og syltetøy og eventuelt et glass gløgg. (Kilde: Wikipedia)

Flere oppskrifter: Munter mat, sesong 4

Kilde: «Munter mat», orig. tittel «Spise med Price» © Copyright DR