Laster innhold, vennligst vent..
Andesaus

Hjemmelaget andesaus til julemiddagen.

Foto: Fra TV-serien Munter mat i Elk Horn / DR

Andesaus

Den perfekte sausen til andestek er krydret med timian og laurbærblader, ifølge brødrene Price. Denne tar det lang tid å lage, men resultatet er verdt det.

Slik gjør du

Fond

Rens alle grønnsakene og skjær dem i grove biter. Ta vare på en hel løk. Hakk andeskrogene i mindre biter og legg dem i langpanne sammen med vinger, innmat og grønnsakene. Brun bein og grønnsaker godt på 200 grader i ovnen. Vend på dem underveis.

Ha innholdet fra langpannen i en stor gryte og hell på vann til det dekker. Stikk nellikene i den hele løken og ha den i gryten sammen med pepper og suppekvast. La fonden koke rolig i et par timer.

Sil fonden, skum av fettet, og la den koke inn til den smaker godt og kraftig. Hjelp ev. til med litt konsentrert fond.

Gastrikk

Ha rødvin, eddik og sukker i en liten gryte og kok det til konsistensen er som sirup. Gastrikk brukes til å smake til sauser.

Saus

Smelt smøret i en gryte stor nok til sausen. Tilsett mel og stek det til det har fått farge som lys karamell. Tilsett andefonden mens det piskes. La sausen koke rolig i en halv time mens det røres av og til. Tilsett kremfløte og la sausen koke opp.

Når anden er ferdig og hviler skummes stekesjyen fri for fett og tilsettes i sausen. Smak til med salt og pepper og en smule gastrikk. Ripsgelé kan også brukes. Gi sausen eventuelt litt sukkerkulør.

Tips

Kilde: Brødrene Price i TV-serien Munter mat i Elk Horn/DR