NRK Meny
Laster innhold, vennligst vent..
Anderillette

Anderilette servert med små sylteagurker (cornichoner) og syltede små løk.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Anderillette

Rillette er kjøtt som er godt saltet og så kokt lenge i fett. Lise Finckenhagen bruker andelår og lager anderillette som pålegg til julelunsjen.

Slik gjør du

Knus salt, sitronskall og urter sammen i en morter.

Legg lårene over i en passende form og gni lårene inn med saltblandingen. Dekk til formen og la den stå i kjøleskapet i ca. 12 timer.

Varm ovnen til 150 °C.
Skyll vekk saltet under rennende kaldt vann og klapp lårene tørre med kjøkkenpapir. Legg lårene over i en passe stor og tykkbunnet kjele. Tilsett knuste hvitløkfedd, urter, pepper og fett. (Lårene skal være nesten helt dekket med fett.) Varm det hele sakte opp og legg på tett lokk (eller dekk godt med aluminiumsfolie). Sett kasserollen inn i ovnen, la den stå i ca. 3 timer eller til lårene er så møre at kjøttet faller fra hverandre.

La lårene bli litt avkjølt og plukk av alt kjøttet, kast skinn og bein. Riv kjøttet i små biter, eller kjør det med K-kroken i kjøkkenmaskinen. Varm opp igjen 2 dl av fettet og rør det sammen med kjøttet. Ha alt over på et glass eller lignende og press det godt sammen. Forsegl overflaten med litt fett, sett på lokk og oppbevar rilletten i kjøleskap.

Tips

Serveres med toast, grov sennep, små sylteagurker (cornichoner), syltede små løk eller syltede rødbeter. Råmarinerte rødbetskiver (gjerne både rødbete, gulbete og polkabete) er også veldig godt som tilbehør.

Skrell og skjær små beter i syltynne skiver. Visp sammen 2 ss balsamicoeddik med 2 ss mild olivenolje og 1 ss nøtteolje. Smak til med salt og pepper og mariner rødbetskivene i blandingen. Dryss over litt hakket gressløk, persille eller kjørvel.

Flere oppskrifter: «Jacobsen»

Kilde: Lise Finckenhagen i radioprogammet «Jacobsen»