Andekonfit med linser og appelsin

Paul Svensson serverer konfiterte andelår med linser, gulrot, potetmos og appelsinsaus.

Foto: Fra tv-serien Hygge i Strömsö / YLE

Andekonfit med linser og appelsin

Konfit betyr at anda steikes på svak varme i sitt eget fett over lang tid. En rask tur i steikeovnen på høy varme før servering gjør skinnet sprøtt og godt.

Slik gjør du

Marinade og konfiterte andelår

Andelårene marineres i minst én time i vann, salt, sukker og appelsinskallet. Til fire personer trenger du skallet fra to appelsiner.

Legg lårene med skinnsiden ned i ei ildfast form med høye kanter. Slå over smelta andefett og legg i hvitløk, laurbærblad og timian. Andelårene skal stå i ovnen på 130 grader til kjøttet løsner fra beina. Det tar cirka fire timer.

Før servering steikes andelårene på 225 grader i ovnen til skinnet er sprøtt.

Appelsinsaus

Legg kyllinglåra på ei bakeplate og steik dem i ovnen til de har fått farge. Det tar cirka en halvtime på 200 grader.

Press safta ut av appelsinene, ta med litt revet appelsinskall, og kok væsken til halvparten har fordampa. Ha i grovskjærte gulrøtter og løk. Slå over kalvefond og ha i kyllingen. La alt koke i minst en halv time. Sil av, og smak til med salt, pepper og eventuelt litt mer appelsinskall.

Hvis du vil ha en tykkere saus, kan du jevne den med maisennamel.

Linser

Legg linsene i ei ildfast form, dekk dem med vann og ha i krydderet. Bak linsene i ovnen sammen med andelårene i cirka én time. Linser som bakes på denne måten, får en fin konsistens, og koker ikke i stykker. (De kan selvfølgelig kokes i kjele i stedet.)

Tips

Potetmos og gulrøtter smaker godt ved siden av.

Kilde: Paul Svensson i tv-serien Hygge i Strömsö/YLE