NRK Meny
And med kirsebærsaus og potetgrateng

Sausen og potetgratengen i denne oppskriften passer også godt til vilt. Her er det servert med lekkert rosa andebryst.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

And med kirsebærsaus og potetgrateng

Førjulsand kaller Lise Finckenhagen denne oppskriften. Mens vi venter på ribbe, pinnekjøtt og annen julemat kan and sette en spiss på festen.

Slik gjør du

Skrell potetene og skjær dem i jevne tynne skiver, en grønnsakskutter er perfekt til den jobben.

Kok opp melk og fløte i en romslig kasserolle. Tilsett finhakket hvitløk og smak fløtemelken til med salt og pepper. Tilsett potetskivene og la dem småputre i fløtemelken i 5 - 10 minutter. Rør forsiktig av og til så det ikke fester seg i bunnen. Bland inn halvparten av osten og hell alt over i en smurt ildfast form, ca. 2,5 l. Dryss resten av osten på toppen og gratiner potetene ved 180 ºC i ca. 40 minutter eller til potetskivene er helt møre.

Finsnitt rosenkålen og finhakk hvitløk og chili.

Skjær et rutemønster på fettsiden av andebrystet, bruk en skarp kniv og vær forsiktig så du ikke skjærer ned i kjøttet. Gni brystene godt inn med salt og pepper. Stek andebrystene med fettsiden ned i en middelsvarm/varm tørr stekepanne. Stek til fettet blir sprøtt (ca. 10 min). Snu brystene og stek i ytterligere 5 minutter, øs over stekesjy av og til. Ta brystene opp av pannen og la dem hvile 5-10 minutter (med fettsiden opp) før de skjæres i skiver til servering. Andebrystene skal være rosastekt!

Slå vekk stekefettet og kok ut pannen med rødvin. La vinen koke litt inn før du tilsetter kraft og kirsebær. La sausen koke inn til ca. halv mengde. Rør inn ripsgele og smør, smak sausen til med salt og pepper.

La kjøttet hvile i 10 minutter før du skjærer det i skiver, bland evt. kjøttkraft i sausen.

Fres rosenkålen i en stor stekepanne eller wok over høy varme. Rør hele tiden og tilsett hvitløk, ingefær og chili. Stek til kålen er myk og dryss over sukker. Smak til med salt og pepper.

Tips

Virker sausen tynn kan du jevne den med litt maisenna.
Tilsett gjerne hakket persille i den stekte rosenkålen.

Kilde: Lise Finckenhagen i Nitimen