Hopp til innhold

Nyttårsaftan – utan kalkun

For dei som ikkje vil styra med kalkun på nyttårsaftan i år: Fortvil ikkje! Dei alternative nyttårsmiddagane er mange og gode. Her er fleire kokkar sine beste tips.

Gratinert hummer

– Sjømat passar godt på nyttår, sidan ein har vore gjennom ei tid med mykje feit julemat, seier Geir Skeie som føreslår gratinert hummar til forrett.

Foto: Paal Andre Schwital

– For meg har alltid nyttårsmiddagane variert, og det har aldri vore snakk om å berre ha kalkun. I barndommen laga pappa trerettars måltid med alt frå ribbe til heilbakt laks som hovudrett, fortel meisterkokken Geir Skeie frå Fitjar.

Nå feirar han nyttår saman med venar som også er kokkar, og det er absolutt maten som står i sentrum på festkvelden.

– Me lagar masse ulike rettar saman, og ofte kjem me ikkje til desserten før etter klokka tolv, fortel han.

Han er spesielt glad i sjømat på denne årstida, noko som pregar nyttårstipset hans.

Kokk Geir Skeie frå Fitjar

Meisterkokken Geir Skeie er mellom anna kjend for å ha vunne den prestisjefulle kokketevlinga Bocuse d’Or i 2009.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Geir Skeie – nyttårsmat frå sjøen:

– Sjømat passar godt på nyttår, sidan ein har vore gjennom ei tid med mykje feit julemat. Eg er veldig glad i hummar, anten gratinert eller i hummarsuppe. Du får tak i svært god villkveite i dei fleste fiskediskar på denne tida, derfor blir dette hovudretten. Til dessert er eg svært glad i sjokolade, så då må det anten bli ei varm sjokoladekake, sjokoladefondant eller sjokolademousse. Saman med sylta kirsebær, forklarar Geir Skeie.

Steikt villkveite

Villkveita er svært god rundt nyttår, derfor er dette hovudretten som Geir Skeie føreslår.

Foto: Paal Andre Schwital

Hans Dahl Ørstavik – enkelt å laga:

Hans Dahl Ørstavik

Hans Dahl Ørstavik er kokkelærar på Bryne vgs. og han er styremedlem i Norges kokkemesteres landsforeining.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Kokkelærar på Bryne Vidaregåande skule, Hans Dahl Ørstavik, har gjennom hausten vist oss korleis me enkelt kan laga ymse rettar i ein videoserie på NRK Mat.

Til nyttår føreslår han ein rett som er svært enkel å lukkast med, også om du skal laga den til mange.

I videoen nedanfor kan du sjå korleis ein går fram for å laga hovudretten i Ørstavik sin nyttårsmeny.

Kokkelærar Hans Dahl Ørstavik lagar langtidsbakt svinenakke, med rotgrønnsaker og sjy.

►SJÅ VIDEO: Kokkelærar Hans Dahl Ørstavik lagar langtidsbakt svinenakke etter inspirasjon frå Det norske kokkelandslaget.

Kjartan Skjelde – lett og tung:

Gladmat 2012, Kjartan Skjelde

Kjartan Skjelde på Gladmat-festivalen 2012.

Foto: Anders Fehn/NRK

– For meg er det ikkje så viktig å eta kalkun på nyttår. Men nyttår er ein festdag så det er viktig at ein et god festmat, seier ein av landets mest meritterte kokkar, Kjartan Skjelde.

Han har komponert ein meny som både inneheld lett og litt tyngre mat. Sjølv om han berre skal plukka ut tre rettar, ønsker han å snika inn røykt andebryst som ein mellomrett etter forretten.

– Det er sesong for kamskjel og dei blir aldri så gode som nå, i tillegg passar det godt med litt tyngre rettar som ytrefilet i denne årstida, seier han om menyen sin.

Her kan du sjå korleis Kjartan Skjelde lagar desserten i menyen sin.

Video Kjartan Skjelde lager muffins med karamellsaus og ostekrem

►SJÅ VIDEO: Her lagar Kjartan Skjelde pæremuffins på TV-programmet Førkveld.

Bent Stiansen – gourmetmenyen:

Bent Stiansen

Bent Stiansen er kokk og kokebokforfattar. Han var den første nordmannen som vann Bocuse d’Or i 1993.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Dette er nok ein meny for folk som har litt erfaring på kjøkkenet, men sjølv skal meisterkokken Bent Stiansen legga lista endå høgare når han sjølv inviterer til den store festdagen.

– Eg liker best å laga ulike gourmetrettar på nyttår. I år skal eg ta imot gjestar i det nye huset mitt i Odense i Danmark, her skal eg laga alle rettane frå Karen Blixens novelle om Babettes Gjestebud frå 1950, fortel meisterkokken Stiansen.

Dette er ei novelle som handlar om eit utruleg måltid i Berlevåg, og filmen som blei laga basert på novella fekk Oscar i 1988.

– For gourmetelskarar er dette ein fantastisk film, og eg vil gjenskapa menyen, fortel han.

Det vil sei at han skal servera skjelpaddesuppe, Blinis Demidoff med kaviar, vaktlar i sarkofag med foie gras og trøffelsaus, ostar frå Auvergne og formkake med rom og frisk glasert fruktsalat.

Stig Juelsen – champagnesuppe(!):

Kokken Stig Juelsen er på lik linje med Geir Skeie glad i hummar og fisk på nyttårsaftan. Juelsen føreslår torskerygg som hovudrett og hummar som forrett.

Dette er ein meny som Juelsen opphavleg sette opp for NRK Mat i 2005, men som han framleis står inne for.