Laster innhold, vennligst vent..

Ti oppskrifter for å ta vare på frukt og bær

Syltetøy holder leeenge hvis du gjør det riktig. Her er oppskrift på bringebærsyltetøy, ripsgelé, blåbærsyltetøy, rognebærgelé, stikkelsbærsyltetøy, hermetiserte pærer og plommer, plommechutney, tomatchutney og sylta gresskar.

Brødskive med syltetøy

Det er lite som slår nybakt brød, og det er enda mindre som slår det hvis du har hjemmelagd syltetøy på.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

I august står bærbuskene tunge av rødt, lilla, lysegrønt og mørkeblått, og skog og kratt er rød- og blåprikkete. Høsten tynger også frukttrærnes greiner med søte og syrlige grønne, lilla og røde frukter.

Sjøl om frukt og bær etter hvert, gjennom import, er tilgjengelig i Norge hele året, vil de fleste være enige i at det smaker noe spesielt når du har plukka dem sjøl. Vil du at frukt- og bærhøsten skal vare lenge etter den er over, kan du blande, koke, safte og sylte slik at du også midtvinters kan piffe brødskiver og desserter med sjølplukk.

Mange sverger til dypfrysing av rørte bær med sukker (og til nøds frysepulver), mens andre holder en knapp på «ekte» syltetøy: Bær (og frukt) hermetisert på glass, med forholdsvis rause mengder sukker, kan holde seg i evigheter hvis du gjør det riktig.

1. Bringebærsyltetøy

2. Ripsgelé (uten kunstig tilsetning)

3. Blåbærsyltetøy (med rips og kanel)

4. Rognebærgelé (med agarpulver)

5. Stikkelsbærsyltetøy (på umodne bær)

6. Hermetiserte pærer (med karamellsmak)

7. Hermetiserte plommer

8. Chutney (på tomater og plommer)

9. Ingrid Espelids chutney (med tomater, paprika og epler)

10. Sylta gresskar

Lese mer om bær? Så lenge varer maten i fryseren | Oppskrifter med blåbær | Safting og sylting er supertrendy | Oppskrifter med molter