– Sist jeg brukte stekeovnen var i høst en gang, da laget vi langpannepizza.
Trude Eide Strømme ler hjertelig.
– Det er klart at noen retter krever komfyr, men nå lager jeg nesten alt i aifryeren.
Strømme er utdannet kokk og har matbloggen «Matpåminutter». Hun har ikke bare blitt glad i airfryeren, men også ekspert. I september kom hun med «Den store airfryer-kokeboka» og har allerede solgt over 20.000 bøker, og airfryergruppa hennes på Facebook har 37.000 medlemmer.
– Hvorfor har airfryeren tatt over matlagingen din?
– Fordi det går så kjapt og er mye bedre for kroppen. Vi kan bruke 90 prosent mindre fett, med andre ord 90 prosent sunnere. Mange misforstår og bruker ikke olje i det hele tatt. Du skal bruke litt, slik at du ikke tørrsteker maten og for at krydderet skal feste seg. Fet fisk trenger ikke olje i det hele tatt. Så er det økonomisk, den bruker cirka 60 prosent mindre strøm enn stekeovnen.
Er ikke airfryer mest for kylling og pommes frites? De fleste blir overrasket av hvor mange typer matretter du kan lage i en sånn.
Foto: Harald Hjellum / MatpåminutterStrømme fikk sin første airfryer for fem år siden og begynte som alle andre.
– Ja, jeg gjorde det. Kylling og pommes frites, kun det. Men så begynte jeg å leke og eksperimentere, og ble smått besatt.
Det ble mange nye retter, og nå deler hun tre favorittoppskrifter med oss. To snackretter og en middag.
– Jeg anbefaler å kjøpe en airfryer som er fem liter eller større. Da får du plass til mer mat og «alt-i-ett-måltider». For en familie på fem er airfryeren et tilleggsprodukt, men for eneboere og små familier er det praktisk.
«Den store Airfryer-kokeboka» inneholder over 100 oppskrifter. Frokost, småretter, middager med kjøtt, fisk og kylling - og selvsagt søtt og snacks som mozzarellasticks.
Og er du glad i ost og paprika, må du prøve deg på denne.
– Du har eksperimentert, sier du. Hva funker IKKE i airfryer?
– Gryteretter. Sånne retter kan fort passe best i gryta.
– Vil vi bli overrasket av noen retter i boka?
– Jeg tror den meksikanske suppa vil få mange til å heve øyenbrynene. Og kanskje også hjemmelaget fiskegrateng og sjokoladekake. Så synes jeg det er festlig at man kan koke egg og lage svineribbe.
Ribbe laget i airfryer smaker nydelig, i tillegg går det raskt.
Foto: Trude Eide Strømme / Matpåminutter– Men den tar stor plass da?
– Ja, den gjør det. Jeg har testet i mange år og har seks stykker, bare to får stå framme om gangen.