NRK Meny

Å tilberede jur

Jur brukes som pålegg på brød, på samme måte som tunge, skinke og andre deler av storfe. Det skal legges i saltlake, røykes eller kokes.

Slik gjør du

Fjern spener, hud og hår. Med andre ord: skinnet må fjernes og flås som på et annet dyr.
Juret må skylles. Det er best om det kan ligge i svakt rennende kaldt vann over natten, blant annet for å få vekk all melk.

Nå sitter du igjen med et jur som ser ut som to deler som henger sammen. Dette kan du dele fra hverandre, du har da bortimot to like deler.
Nå må du skjære vekke alt fett. Veldig ofte skjærer man så juret opp i mindre deler.

Så må kjøttet saltes
Lag en saltlake (vann og salt kokes), Kjøttet legges i saltlake og det kan gjerne ligge i 4-5 døgn. Dersom det trekker ut mye melk i saltlaken, kan man gjerne skifte lake.

De som ønsker å ha det røykt, gjør denne prosessen nå. Da må man ha en røykeovn, eller kaldrøyking natten over.

Så skal juret kokes
Trekkes på svak varme ved cirka 80 grader, Tre timers tid er vanlig for passende porsjonsstykker på ett til tre kilo.

Kilde: Frode Aga