«Opstuvet» hummer med asparges

Hummer med aspargesstuing og aspargestopper er festmat nå, og var det også for 100 år siden.

Foto: Lise Finckenhagen

«Opstuvet» hummer med asparges

Hummer som i 1905! Lise Finckenhagen har modernisert oppskriften fra finansminister og senere statsminister Gunnar Knudsens sølvbryllup i 1905.

Slik gjør du

Rens hummeren. Plukk ut kjøttet og del det i biter. Ta vare på hummerskallet.

Rens, skrell og del aspargesen i to. Kok aspargesen knapt mør i godt saltet fosskokende vann, ca. 1-2 minutter avhengig av tykkelsen på aspargesen. Løft aspargesen rett over i iskaldt vann til avkjøling.
La aspargestoppene være hele og del den nederste delen i mindre biter.

Lag smørsausen
Kok opp fløten og la den koke inn til halv mengde. Skru ned varmen og pisk inn smør i små terninger, litt etter litt. Tilsett hakket persille og smak sausen til med noen dråper sitronsaft, salt, pepper og muskat.

Varm hummerkjøttet og aspargesbitene i smørsausen og fyll blandingen tilbake i hummerskallet.

Varm aspargestoppene raskt i litt kokende vann (1-2 cm i en kasserolle) tilsatt en liten klatt smør. Topp den fylte hummeren med aspargestoppene og server.

Tips

«Opstuvet» hummer med asparges
Foto: Lise Finckenhagen

Riksarkivets oppskrift på «Opstuvet Hommer»
Tag Sød fløde, færsk Smør, Petersille og Moscate Blommer og Asparis, hav det i den pillede Hommer.

Se menyen fra Gunnar og Anna Sofie Knudsen sølvbryllup i 1905 fra Riksarkivet.

Oksehalesuppe, hummer og and – sammen med eksotiske frukter og grønnsaker som ananas og asparges – sto på menyen under sølvbryllupet som ble markert på storgården Borgestad i Telemark den 1. juli 1905. Til de mange rettene fikk gjestene servert en rekke forskjellige viner.

Det var ingen hvem som helst som feiret 25 års bryllupsdag. Borgestad var hjemstedet til Gunnar Knudsen og hans kone Anna Sofie, født Cappelen. Knudsen var reder, industrigründer og politiker for Venstre.

Da sølvbryllupet fant sted tjente han som finansminister i Christian Michelsens regjering. Slik sett var det kanskje ekstra grunn til å feire denne sommerdagen: Bare tre uker i forveien var unionen med Sverige blitt oppløst. Senere ble Knudsen norsk statsminister to ganger.

Se også: Alle oppskriftene fra Lise Finckenhagen

Flere oppskrifter: «Jacobsen»

Kilde: Riksarkivet og Lise Finckenhagen i Jacobsen på NRK P1+