Fårikål slik det ble laget for 2000 år siden

Lam i løk – lammerett fra Jesu tid. Nedtegnet av den romerske gourmanden Apicius i år 76 e.Kr.

Foto: Vera Kvaal / NRK

«Fåriløk»

Denne lammeretten er hentet fra den romerske kokeboken «Apicius, De re culinaria». Oppskriftene er 2000 år gamle, men du kan lage får i løk på samme måte.

Slik gjør du

Skjær lammekjøttet i biter på ca. 3 x 3 cm.

Hvitløk- og urtepasta

Bruk morter og mos hvitløk, pepper, spisskummen, og fiskesaus til en fin pasta. Rør inn olivenolje. Hell blandingen over kjøttet og bland godt.

Gryten

Finhakk løk, det meste av korianderen og løpstikken. Ta vare på litt for å drysse over retten ved servering.

Legg kjøtt og hakket løk og hakkede urter i en jerngryte og tilsett hvitløk- og urtepastaen. Hell over hvitvinen. Tilsett litt salt.

Kok opp, fjern skummet som danner seg på overflaten og senk varmen.

La gryten trekke i ca. 3 timer, til kjøttet er helt mørt.

Rør ut hvetemel i kaldt vann og hell i gryten under omrøring. Kok opp og la det hele småkoke i noen minutter. Smak til med mer fiskesaus og dryss over resten av de hakkede urtene.

Hør hvordan den romerske fåriløken blir laget i «Ut i kulturen». Oppskriften er testet og tilpasset av Vera Kvaal i P2 sammen med kokk og matrådgiver Cecilie Maske i MatPrat.

Tips

Romerne pleide å servere denne retten med brød til. Du kan også prøve med belgfrukter, eller noe så uromersk som potet eller nepe.

  • Hvis du vil ha en like tradisjonell drikk til lammeretten, kan du lage denne friske drikken som var så populær blant plebeierne: Bland inn 3 ss honning med en halv kopp rødvin og tilsett 1 ss knuste korianderfrø. Kok i ett minutt og sil av frøene. Ha i 4 kopper vann og masse is og vips, har du en forfriskende drikk de pleide å drikke i Pompei.

Kilde: Apicius, De re culinaria