NRK Meny
«Dopp i grytan» med hjemmelaget sennep

Tina Nordström bruker brukte ansjosbokser til å servere salat med svinekjøtt i.

Foto: NordicWorld TV

«Dopp i grytan» med hjemmelaget sennep

Tina Nordström kaller denne retten for «norrlandsk blöta», i andre deler av Sverige kalles den «dopp i grytan». Svensk tunnbrød dyppes i kraften fra svineskanker og serveres med en varm salat med svinekjøtt og hjemmelaget sennep.

Slik gjør du

Legg svineskankene i gryten og dekk med vann. La det koke opp, la det putre på svak varme. Skum av. Tilsett krydder, gulrøtter og løk som det er stukket nellikspiker i. La det koke i to timer eller til kjøttet slipper beinet.

Sennep
Legg frøene i en skål og bland med varmt vann og appelsinjuice. Tilsett eddik, sirup, sennepspulver, timian og salt. Bland alt godt sammen og la det stå over natten.

Salat med svinekjøtt
Finhakk ansjos, agurk, løk og dill.

Plukk kjøttet fra beinet og skjær i grove biter. Bland med den hakkede ansjosen, løken, agurken, dillen og 0,5 dl sennep. Riv litt sitronskall og bland inn.

Server salaten med svinekjøttet i ansjosbokser med daggammelt brød dyppet i buljongen fra svineskanken og med godt smør.

Tips

Flere oppskrifter: Tinas julekjøkken

Kilde: Tina Nordström i TV-serien Tinas julekjøkken/TV4