Laster innhold, vennligst vent..
Bjørnesuppe – eller kyllingsuppe med grønnsaker

«Bjørnesuppen» serveres med godt brød ved siden av.

Foto: Allmenpraktisk linje ved Mysen videregående skole

«Bjørnesuppe» av kylling

Elever ved Mysen videregående skole har laget suppe med kylling og grønnsaker. Men hvorfor kalles den bjørnesuppe?

Slik gjør du

Finn frem en stor suppekjele og en arbeidsbolle.

Rens kyllingen - dvs. ta av alt kjøttet og legg i arbeidsbollen, og legg skinn og skrog i kjelen. Mål opp 2 liter vann og hell i kjelen. Sett kjelen på platen og kok opp, la det småkoke i 15-20 minutter.

Mens kraften koker; Vask og rens grønnsakene. Skjær opp løk, hvitløk, chili, gulrøtter, poteter og sellerirot i små terninger.

Fres løk, chili og hvitløk lett i en kjele med litt olje. Tilsett resten av grønnsakene. Tilsett de hermetiske tomatene.

Sil av kraften og kast restene av kyllingskrog- og skinn.

Ha kyllingkraften i kjelen med grønnsakene. Tilsett oregano og basilikum. La alt småkoke til grønnsaken er møre. Tilsett kyllingbitene og gi alt et oppkok.

Smak til med salt og pepper.

Tips

Bjørnesuppe

Hvorfor blir en kyllingsuppe kalt bjørnesuppe? Navnet har en lang historie. For elevene som går på allmenpraktisk linje handler mye om å lære seg sosial kompetanse, samhold, vennskap og humor.

For mange år siden var de på skoletur og opplevde mye spennende ute i naturen. I en gapahuk fant de små søte bjørnunger (les: bamsemums). Tilbake i lavvoen var en stor suppegryte på kok, og elevene ble fortalt at dette var bjørnesuppe.

Etter at alle hadde smakt og spist både to og tre porsjoner måtte kokken tilstå at det var kyllingkjøtt og ikke noe av bjørn i suppen. De som var med på denne turen er voksne nå, men historien fortelles fortsatt på Mysen videregående, og bjørnesuppen lages i mat- og helsetimene.

Kilde: Elever ved allmenpraktisk linje på Mysen videregående skole i Østfold