Somalisk baris

Denne somaliske retten minner om rispilaff fra Midtøsten.

Foto: Julie Marie Naglestad / NRK

«Baris Somali» – Somalisk ris

Krydret ris kokt i lammekjøttbuljong med deilig lammekjøtt, friterte poteter og salat på siden. Serveres med banan til, som på somalisk vis!

Slik gjør du

Skuespiller Khalid Mahamoud og komiker Ahmed Mamow er kompiser og har begge bakgrunn fra Somalia. De to prøvde seg som TV-kokker i «Festen etter fasten» i 2021.

– Dette er en rett som er veldig autentisk. Den er ikke inspirert av den kulinariske innflytelsen fra kolonistene i Somalia. Vi er begge vokst opp med denne retten og de aller fleste andre somaliske familier har også samlet seg rundt sine varianter av denne gryta, sier gutta.

Denne somaliske retten minner om rispilaff fra Midtøsten, men her bruker vi kraften fra kjøttgryta til å spe risen med.

Begynn med kjøttet

Bruk lammekjøtt med bein i. Bitene kan gjerne være litt større enn i fårikål, men man kan også fint bruke fårikålkjøtt i gryta.

Ha kjøttet, strimlet løk, krydder og vann i en stor gryte. Vannet skal dekke kjøttet. Kok til kjøttet er mørt. Imens lager du risen.

Risen

Ha olje i en stor gryte og fres hakket løk til den er gyllen. Ha så i krydderne. Fres til de begynner å slippe smak. Du kjenner på duften at det skjer!

Ha i risen og stek den lett i oljen før du heller over 2 kopper kokende vann.

Ha så i 1 kopp med kraft fra kjøttbuljongen. La gryta med risen stå å simre og spe på med mer kjøttkraft til risen har fått det den veskemengden den trenger.

Tilbake til kjøttet

Kjøttet tas ut av kraften og legges på en tallerken. Ta olje i en panne og stek kjøttet til det får en gylden farge. Legg det på serveringsbrett. Når kjøttet nærmer seg stekt, legg i løkstrimler sammen med kjøttet.

Pommes frites

Kutt poteter i chunky biter.

Varm opp olje som tåler høy varme i en dyp panne, wok eller lignende. Sjekk at oljen er varm nok ved å legge en potetbit oppi. Freser den straks, er det klart.

Friter potetbitene. Legg pommes fritesen på toppen av kjøttet og løken i en ildfast form.

Risretten er klar!

Tomatsalat

Del tomater, rødløk, chili, persille, grønn salat i passe biter.

Klem friskpresset lime over salaten. Server ved siden av baris somalien.

Banan!

Retten serveres med ferske bananer til.

Tips

For å få risen perfekt bruker brødrene og mora et gryteunderlag av metalltråd (en liten rist som også brukes til å ha kaffekjelen på lunk) mot slutten av koketiden. Den legger de mellom kokeplata og kjelen så risen ikke brenner seg i bunnen og den blir dampet ferdig.

Kilde: Khalid Mahamoud og Ahmed Mamow laget maten i «Festen etter fasten» i 2021