NRK Meny
Normal

70-tallsretro

70- og 80-tallsklassikerne holder seg godt ennå.

Husker du fondue? Denne matsporten der det gjelder å dyppe forskjellig godsaker i en gryte full av smelta ost? Det er på tide å ta fram igjen denne retten. Bli med!

Selv om vi nærmer oss våren, er kveldene fremdeles mørke. Dette er kvelder det passer å invitere gode venner til lange, hyggelige middager.

Er man vertskap for en slik tilstelning, vil man nødig tilbringe kvelden foran grytene på kjøkkenet. Da er det perfekt å servere mat som kan stå lenge og passe seg selv.

Spansk tapas er bra til slike anledeninger, men krever en del forarbeid som man slipper hvis man tar fram klassikeren fondue.

Prinsippet med fondue, er at man skal dyppe forskjellige godsaker i en gryte med snadder. Det blir en hyggelig bordaktivitet og dere kan selv bestemme hvor lenge dere vil bli sittende.

Nedenfor finner du oppskriftstips du kan bruke. Vi ønsker deg lykke til og god helg!

Kinesisk fondue

Gir fire porsjoner

1-1,5 liter god kraft/buljong

700 g biffkjøtt

1 rød paprika

1 gul paprika

10-12 sjalottløk

halv blomkål

200 g sjampinjong

1 squash

Slik gjør du:

Varm kraften i fonduegryten på kokeplaten for deretter å sette den over på blusset.

Skjær kjøttet i terninger, 2x2 cm. Rens og skrell grønnsakene etter behov. Skjær paprika i litt store biter, del løken i to om nødvendig, del blomkålen i små buketter og soppen deles i to eller fire. Squash skjæres i litt tykke skiver, som igjen deles i to eller fire.

Træ kjøtt og grønnsaker på fonduegafler og kok etter hvert i kraften.

Server godt brød og dipp til.

Ostefondue

Gir fire porsjoner

1 fedd hvitløk

4 dl tørr hvitvin

300 g vellagret ost

300 g cheddar

3 ss maisennamel

3 ss tørr sherry eller kirsch

smak til med pepper og nymalt muskat

Slik gjør du:

Tilbehør: Brødterninger, sopp, reker, lettkokt blomkål osv.

Gni gryten inn med hvitløk. Varm vinen nesten til kokepunktet. Bland revet ost med maisennamel i en plastpose.

Tilsett osteblandingen gradvis i den varme vinen og rør sausen jevn mellom hver porsjon. Smak fondyen til med krydder og sherry eller kirsch.

Sett gryten på stativ med spritbluss midt på bordet og anrett tilbehøret på fat. Gjestene fester selv tilbehøret på fonduegaffeler og dypper det i den varme fonduegryten.

Eplecider, hvitvin eller øl smaker godt til.

(Oppskriftene er fra Opplysningskontoret for kjøtt og Tine)