1800-talls kneipbrød

Et skikkelig grovt kneippbrød som metter godt.

Foto: Erik Waage / NRK

1800-talls kneippbrød

Sebastian Kneipp har gitt navnet til Norges mest solgte brød. Men kneippbrødet til den tyske katolske presten var mye grovere enn dagens maskinproduserte brød. Oppskriften er hentet fra boka «Smaken av et navn» av Merete Lie Hoel og Aase Strømstad.

Slik gjør du

Oppskriften er for to brød i hver sin form på 1 liter.

Ta melken ut av kjøleskapet så den får romtemperatur. Rør gjæren ut i melken. Tilsett salt, sirup, olje og så mye mel at det blir en fast og smidig deig. Elt den godt, gjerne i maskin. Dekk deigen med plast og la den heve i romtemperatur i 2–3 timer, eller kjølig natten over.

Elt igjen deigen, del den i to jevnstore emner, trill glatte brød som legges i smurte former. Dekk formene med plast og la brødene etterheve til de fyller formene, 20–30 minutter.

Prikk brødene, pensle dem med vann og dryss eventuelt på litt grovt mel. Stek brødene nederst i ovnen til de er gjennomstekte ved 250 °C i 45–60 minutter Avkjøl dem på rist.

Tips

Brødene er godt egnet til frysing.

Kilde: Aase Strømstad