Hopp til innhold

14 oppskrifter på hjemmebakt brød

Eltefritt brød, surdeigsbrød, brød med frø, brød i brødbakemaskin og fine brød. NRK Mat har brødoppskriftene til baking på mørke høstkvelder.

Brøddeig

Her er deigen til Bodil Nordjores grove brød. Hun har delt en rekke brødoppskrifter med NRK Mat-leserne.

Foto: Mona Gundersen

NRK Mat-redaksjonen er ikke sterk på bakst, og en rekke spørsmål melder seg når brød er tema. Hvor lenge skal egentlig brøddeigen heves? Må brødene heves etter at du har hatt dem i formene?

Hvor varm skal væsken være, og bør du helst bruke tørrgjær eller fersk gjær? Hvordan skal deigen være når den er ferdig? Vi veit ikke, og har derfor lett etter svar i oppskriftene fra de mest bakekyndige kokkene i NRK-universet.

Vi fant alle mulige svar: Brøddeiger som lages nesten uten innsats, surdeigskulturer som settes flere dager i forveien, brød uten gjær, brød med grønnsaker eller masse frø og luftig, lyst bakverk. Så her er 14 oppskrifter.

Craigs brød

Craigs eltefrie brød.

Foto: Craig Whitson
Pane cafone

Pane cafone – slik de baker surdeigsbrød i Italia.

Foto: Per Anders Rudelius / SVT
Bodils brød

Tysk bondebrød fra Bodil Nordjore.

Foto: Ida Kjøstelsen

Eltefritt brød

Brødbaking når ofte ikke opp i konkurransen blant de ulike gjøremålene du skal gjennom hver uke. Kanskje er det derfor eltefrie brød er i vinden i 2014.

Craig Whitson, som egentlig er mest kjent for sin grillmat, kan bake, også. I mange oppskrifter på brød står det at du skal kna lenge eller at kjøkkenmaskinen skal gå i mange minutter før deigen er klar, men ikke på eltefrie brød.

Godt brød med lite arbeid, mener Whitson, som sier at det er tida som jobber for deg. Brødet skal imidlertid heves lenge, så du må vente til neste dag med å steike.

Surdeigsbrød

Om du har vært på ferie sør i Europa, har du garantert latt deg begeistre av det luftige, lyse brødet på bordet. I TV-serien Solens mat, hvor matlaginga utspiller seg i Italia, har de selvfølgelig lagd et slikt brød.

I oppskriften får du også vite hvordan lager en surdeigskultur, som holder til flere brød. Denne må lages to dager før du skal bake.

Når du allerede har lagd surdeigskulturen, kan du prøve Bodil Nordjores brød, som hun gjerne hever over natta. Det franske landbrødet bakes av en blanding av sammalt hvete og hvetemel, mens hun i det tyske bondebrødet har sammalt rug og hvetemel.

Brød i brødbakemaskin

Bodil Nordjore har for øvrig delt mange brødoppskrifter med NRK Mat-leserne. Hvis du synes surdeigsbrødene hennes høres slitsomme ut, kan du i stedet gå for speltbrød, «meisebolle» eller grovbrød.

Speltbrødet skal steikes med ovnen på bånn pinne helt i begynnelsen, mens meisebolle-brødet har fått navnet sitt fordi det inneholder masse solsikkekjerner, sesamfrø og linfrø.

Nordjores grovbrødoppskrift kan tilpasses brødbakemaskin, hvis du er så heldig å ha en slik.

Ingrid Espelid Hovigs brød

I 1972 var Ingrid Espelid Hovig hjemmebakernes venn i Fjernsynskjøkkenet, og viste fram en oppskrift som gir fire brød på ei baking. Og sjøl om det kan være vanskelig å vente over natta med å skjære i brødet, når hele kjøkkenet dufter an nybakt, anbefaler hun å la dem stå til dagen etter.

Video Ingrid Espelid Hovig baker brød

VIDEO: Se brødbaking i Fjernsynskjøkkenet. Året er 1972, og Ingrid Espelid Hovig baker i svart-hvitt.

Om du synes det er kjedelig å vente på at brødet skal heve, kan du bruke natron. Også det har Espelid Hovig en oppskrift på – nærmere bestemt Irish soda bread.

Brød uten gjær

Brødet trenger ingen heving, og skal steike i en halv time. Og hva du skal ha på? Brunost, svarer Ingrid.

I Duften av nybakt (Bake!) har Rachel Allen også en variant av brød med natron. Deigen kan du også raskt gjøre om til lyse scones, scones med urter eller rosinbrød.

Tareq Taylor

Tareq Taylor fra Hygge i hagen.

Foto: Lisa Wikstrand / SVT
Hvitt bakverk

Lys bakst fra Rachel Allen.

Foto: Fra TV-serien «Duften av nybakt»

Kneipp, jordskokkbrød og hvitt brød

Hvorfor det heter kneipp? Det var i alle fall Sebastian Kneipp, en tysk prest som opererte på 1800-tallet, som har gitt det navnet. Hans brød var imidlertid grovere enn dagens kneipp.

Én kilo jordskokker og halvannen kilo hvetemel gikk med da Tareq Taylor bakte jordskokkbrød i Hygge i hagen. Brød med grønnsaker gir en annen saftighet enn hvis du bare bruker korn, mener Taylor.

Bakedronninga Rachel Allen har i tillegg til det hevefrie natronbrødet gode tips til heving av brøddeig. Hennes deig til hvitt brød bør helst stå på et lunt sted i opptil tre timer, og når du har forma brød eller rundstykker, skal det heve i enda en halvtime til.