Laster innhold, vennligst vent..

Dropp smoothien – ha mango i maten

Middag med mango? Ja, det går an. Her er 12 oppskrifter med frukten som kan brukes til så mye mer enn smoothie.

Ingrediensene til mangosalat

Mango, her sammen med ingredienser den ofte opptrer sammen med: chili, ingefær, koriander og sitron.

Foto: Vegard Stana / NRK

Den ligger der i fruktdisken, ofte på tilbud. Men hva kan du bruke den til, bortsett fra å skrelle den, og skjære den i skiver? Mye, etter å ha lest denne artikkelen! Til det åpenbare: dessert, og i salat, men også sammen med sjømat, kylling og and – og i drinken. Her er 12 oppskrifter.

Mango i kalde retter

Vårruller finnes i mange varianter, både friterte og myke. Sistnevnte fylles gjerne med ferdig stekt eller kokt kylling eller sjømat, og knasende sprø grønnsaker til. I denne oppskriften brukes mangoen i rullen med kongekrabbe, avokado, ramsløk og hjertesalat.

Mango + sjømat = sant! Mango er nydelig til det meste som lever under vann, og Lise Finckenhagen bruker den til krabbe.

Den danske TV-kokken Anne Hjernøe har lagd flere matserier med mat fra alle verdens hjørner. Salaten hennes passer godt til ovnsstekt fisk, og hun foreslår uer med kokosfyll.

I TV-serien hvor Camilla Plum lager krydra mat, danderer hun enkelt en råkostsalat med friske farger og spennende smaker. Mangoen setter farge på retten, men tilfører også syrlighet og sødme.

Mango i varme retter

Til de aller tyngste varmrettene kan mangoen få hvile, men i sauser til lyst kjøtt eller varme salater passer den fint. Under VM i skiskyting i 2016 delte utøverne sine favorittoppskrifter med NRK Mat. Kyllingretten med mango kommer fra Ingrid Tandrevold.

Velger du deg en annen fugl, for eksempel and? Skiver av stekt og marinert andebryst kan serveres lunt sammen med salat, mango og urter.

Mango i drikke

Hvis mango skal i glasset, er det første mange tenker på mango lassi. Har du en blender, litt yoghurt, litt sukker og kanskje litt mynte, kan du lage drikken som kjøler ganen hvis du har spist sterk indisk mat.

Mens mango lassi kan drikkes av hele familien, passer den neste kun for de voksne. Sammen med bringebær, appelsinjuice og rom kan mango bli en frisk sommerdrink eller et glass som på mørke vinterkvelder minner om lysere tider.

Mango i skål og på glass

I chutney, et syrlig syltetøy, er mango mye brukt. Ofte serveres mangochutney til indisk mat.

En fruktsaus med grovhakka mango og litt «sting» i form av chili passer godt til pølser, mener Bodil Nordjore. Og prøv den gjerne til taco!

Mango til dessert

Den syrlige mangoen setter en spiss på melkebaserte desserter. Før jul for noen år siden kåra Lise Finckenhagen denne kremen til vinneren av NRKs dessertkonkurranse.

Moser du mangoen, og tilsetter litt sukker og vann, har du enkelt en saus du kan helle over kaker, is og puddinger.