Hopp til innhold

Kakene du bare tar i hånden

Om våren er vi ofte utendørs. Inviterer du gjester, kan det være greit å servere porsjonskaker som ikke alltid trenger bestikk eller tallerkener. Her er ti tips til «cake-aways».

Eplemuffins med vaniljekrem

Syrlige epler passer best i Lise Finckenhagens store eplemuffins.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Kakene trenger ikke alltid å være så store at de må sendes rundt på fat. Er du utendørs og nyter livet i hagen eller på lekeplassen, kan det være greit med kaker i enmannsstørrelser. Her er ti forslag.

1. Eplekake i porsjonsform

OPPSKRIFT: Eplemuffins med vaniljekrem

2. Kake i glass

Små sjokoladekaker, en til hver, med kaffe, whisky og krem. Dette er Lise Finckenhagens utgave av «whisky in the jar».

3. Lekre skiver av rullekake

Her må du nok ha servietten klar. Disse porsjonskakene består av rullekake med valnøttkrem, marsipan, mandarinbåter og syltetøy. Lekre, ikke sant?

4. Muffins med tre ulike toppinger

Det kan aldri bli for mye glasur, mener kokken. Muffins er alltid greit å spise i hånden. Her får du også toppingoppskrift på både hvit og mørk sjokoladefrosting og ostekrem.

5. Kake på pinne

I USA kalles disse for cake pops. På norsk kan vi si liten kake på pinne, perfekt å lage om du har rester av tørr sjokoladekake eller muffins.

6. Énmannsbrownies

Hvorfor ikke putte browniesen i muffinsformer? Seig sjokoladekake er en suksess blant både store og små, her toppet med enda mer sjokolade.

7. Bløtkake i ny form

Bløtkake, men ikke slik vi er vant til å se den. Lars Erik Vesterdal lager bløtkake i porsjonsglass og fyller den med vaniljekrem, friske bær og et hint av Asia.

8. Med blåmuggost eller karamell på toppen

Det finnes cupcakes i utallige smaker og farger. Paul Svensson er kreativ i toppingen. Noen av muffinsene har blåmuggostkrem, mens de andre har fått sprøytet karamellmarengs.

9. Små fristelser med kransekake

Den originale versjonen av Sarah Bernhard har mandelmakron til bunn og er helt dyppet i sjokolade. Her har Elin Vatnar Nilsen laget en enklere variant med ferdig kransekakemasse.

10. Glutenfrie og saftige

Frangipane er kakefyll laget med mandler. Her er det brukt til å lage muffins av. Dette er muffins som holder seg saftige lenge, og i tillegg er de glutenfrie.