Lammefrikassé

Lammefrikassé med gulrøtter, reddiker, purre og romanesco.

Foto: Tone G. Johannesen / NRK

Lammefrikassé

Grønnsakene du bruker i lammefrikasseen velger du selv, mener Lise Finckenhagen. Det kan være gulrot, purre, pastinakk, sellerirot, fennikel, kålrot, blomkål, løk, grønne erter, ferske bondebønner – eller noe annet.

Slik gjør du

Knekk kjøttet eller del det i passende stykker og skyll det godt i kaldt vann. Legg det i en kjele og dekk kjøttet med kaldt vann. Ikke fyll på med for mye vann, det skal kun dekke kjøttet. Tilsett en god klype salt, og la det koke opp stille og rolig. Skum vekk alle urenheter som legger seg på toppen.

Tilsett løk delt i to, laurbær, pepper og timian og la kjøttet trekke/syde til det er helt mørt og slipper benet. Dette tar 1,5 til 2 timer, men kjøttet må gjerne trekke lenger hvis du føler for det. Pass på at det ikke koker kraftig eller fosskoker, for da vil kjøttet bli både hardt og tørt.

Løft det møre kjøttet opp av kraften, og legg det over på et fat så lenge. Dekk kjøttet med folie, slik at det ikke tørker ut.

Sil kraften og kok de rensede, pent oppskårne grønnsakene i den gode lammekraften. Legg i de grønnsakene som trenger lengst tid først. Legg de kokte grønnsakene sammen med kjøttet mens du lager sausen.

Kok eventuelt inn kokekraften til ønsket mengde, eller tilsett litt vann/kraft hvis det er for lite.

Smelt smøret i en kasserolle, og rør inn melet. Spe med kokekraften under omrøring. Tilsett fløte, kok opp og smak sausen til med salt, pepper og sitronsaft. Ha i bladpersille og eventuelt andre urter.

Varm kjøtt og grønnsaker i sausen. Server frikasseen med kokte poteter eller ris.

Tips

  • Bog, bryst og nakke egner seg godt til frikassé.
  • Skjær gjerne det ferdig kokte kjøttet av beina før du varmer det i sausen.
  • Andre urter som kan brukes er estragon, kjørvel, basilikum, dill og ramsløk.
  • Halvparten av fløten kan erstattes med crème fraîche.
  • Ønsker du å toppe frikasseen med smørdampet eller stekt skogsopp som kantarell, traktkantarell eller sort trompetsopp, er du hjertelig velkommen til det.

Kilde: Lise Finckenhagen i «Jacobsen på lørdag», NRK P1 og «Jacobsen» på NRK P1+.