Karameller med lakris og vanilje

Vaniljekaramellene kan få ekstra smak med lakris, kardemomme eller sitrusskall.

Foto: Tone Rieber-Mohn / NRK

Salte vaniljekarameller

Litt salt i karamellene gjør dem bare enda bedre! Lise Finckenhagen har også forslag til andre smaker som lakris, kardemomme og sitron.

Slik gjør du

Kok alle ingrediensene i en tykkbunnet gryte eller kasserolle, til en gyllen og veldig tyktflytende masse. Rør med jevne mellomrom, og rør ofte mot slutten. Karamellen er ferdigkokt når den begynner å slippe bunnen i gryta, er pent brun, seig og elastisk. Bruk gjerne et termometer og sjekk at karamellmassen er cirka 120 grader. Du kan også dryppe litt karamellmasse over i iskaldt vann for å sjekke konsistensen.

Trekk gryten til side og rør eventuelt inn lakrispulver, kardemomme eller sitrusskall.

Hell karamellen over i en liten form (cirka 20 x 20 cm) kledd med bakepapir. La karamellen stå til avkjøling i romtemperatur. Skjær karamellen i passende biter. Rull eventuelt hver bit i litt ekstra lakrispulver.

Kilde: Lise Finckenhagen i «­­Jacobsen» på NRK P1+