Julegløgg og julecava

Julecava og julegløgg til julens fester.

Foto: Mads Svaneborg / DR

Julegløgg og julecava

Mette Blomsterberg lager drikke med ekstra smak av krydder til jul. Hun koker appelsin og krydder til et konsentrat, som brukes både i den varme julegløggen og den kalde julecavaen.

Slik gjør du

Gløggkonsentrat

Vask appelsinen og skjær den i store biter. Ha appelsinbitene, alle krydderne, sukker og vann i en gryte. La det koke opp, og la det småkoke under lokk i ti minutter.
Ta gryten av varmen, og la det trekke under lokk i omtrent to timer.

Julegløgg

Sil gløggkonsentratet over i en ny gryte. Tilsett rødvinen, og varm forsiktig opp til 80 grader.

Rist mandlene kjapt i ovnen eller på en tørr panne. Avkjøles i romtemperatur.

Ha mandler og rosiner i flotte glass. Hell over den varme gløggen og server straks. Gjerne med hjemmebakte småkaker.

Julecava

Ha et par spisskjeer gløggkonsentrat i fire til seks fine sjampanjeglass. Ha en stjerneanis i hvert glass. Hell over kald cava og server med en gang.

Kilde: Mette Blomsterberg i TV-serien Jul hos Mette Blomsterberg