- Du kan putte alt mulig i denne pastaen, men husk at både paprika, spinat og basilikum som setter både smak og farge, gir fra seg en del fuktighet, og da trenger du trolig mer mel, forklarer Andreas.
Han legger til at man heller ikke bør bruke tomatpuré, fordi den lett gir en bitter ettersmak.
Felles for alle smaks- og fargetilsetninger er at du bør mose det til en fin masse før du blander det inn i deigen.
- Med paprika og andre grove, kjøttrike tilsetninger, moser jeg det først, deretter presser jeg saften ut av mosen, og bruker den som fargetilsetning. Det lureste er nok å lage en streit pasta først, sånn at du vet at du mestrer det, deretter kan du dele opp deigen i mindre biter hvis du blander inn en blanding av mel og smaks/farge-tilsetningen, sier Andreas.
Han forteller at den beste konsistensen får du hvis du bruker finmalt italiensk durumhvete.
Med en pastamaskin er det enda lettere...
- Jeg tar utgangspunkt i Sophia Loren-oppskriften som foreskriver ett egg pr hundre gram mel. Frodige, deilige Sophia sa: ”Everything you see, I owe to spaghetti.”
Andreas lager mye, og det han ikke spiser opp de første to dagene, fryser han, enten i form av deigklumper som han knar ut like før han skal spise (det beste), eller som ferdig pasta, som er det mest praktiske.
Så lett atte!
Dette trenger du:
1 kilo mel
10 store egg
2 ts salt
Mer mel
Noe ekstra til å sette farge
Dette gjør du:
Hell mel og salt i en bolle og knekk eggene oppi. Visp litt med en gaffel. Når du har jobbet inn så mye mel at det begynner å bli seigt, kan du gå over til å kna. Deigen skal være tung å arbeide med. Jobb til den er helt jevn, og så tørr at den ikke klisser (klissete deig vil bare floke seg når den koker).
Har du pastamaskin, er resten greit. Kjør små stykker av deigen gjennom kjevleren på stadig mindre tykkelse til den er tynn og fin. Kjør den deretter gjennom hakket for båndspaghetti.
Hvis ikke: Del deigen i små biter og kjevle én og én av dem til de er tynne plater.
Du trenger sikkert mer mel når de kjevles ut for at det ikke skal klebe, men ikke bruk så mye at du får et klebrig mellag ytterst. Skjær dem opp slik du vil ha dem – i striper, rundinger, juletreformer eller hva du måtte ønske.
Server med noe enkelt som ikke slår i hjel den fine smaken på pastaen. En klatt smør, parmesan og nystekt sopp er alt du trenger.
Tilrettelagt for nett av Hanne Hoftun