skilleUnderholdning: Monsen (trippel)skille_slutt
Jul 2002 3_1
Her er du: NRK.no > Jul Sist oppdatert 11:58
KOLOFON
Publikum i NRK-studio? Send en epost til
---
Epost til redaksjonen:
---
Prosjektsjef for Radio- og Nett-underholdning
---
Vaktsjef og nettredaktør Underholdning:
 

Hvor kommer julenissen fra?

I dag er julenissen en tykk mann i røde og hvite klær, med hvitt skjegg og stor gavesekk, som bor på Nordpolen. Men sånn var det ikke alltid! Les mer om julenissens opphav her.

Publisert 23.12.2005 09:19.
av Ulrik Rongved Amundsen

Du hellige Nisse!

Som det skal være: Nissen - en snill, tjukk mann med hvitt skjegg og gavesekk
Den moderne julenissen har sitt opphav helt tilbake til 200-tallet, da st. Nikolas ble født. Faren til Nikolas var nemlig meget rik, men døde tidlig og etterlot seg Nikolas som enearving. Som nylig ordinert prest i det som i dag er Tyrkia ga Nikolas hele sin formue til de fattige, og det er derfor denne helgenskikkelsen som er blitt forbundet med å gi gaver. Dessuten er Nikolas' minnedag den sjette desember, som jo faller nær de gamle feiringene av vintersolverv.

På norsk ble Nikolas til Nils, og er dermed opphavet til ordet nisse.

Ingen gårdsnisse

Den tradisjonelle, norske gårdsnissen har derimot lite annet enn navnet til felles med vår julenisse. Vår nisse var en sur gubbe som bodde på fjøset, og han stelte fort i stand problemer på gården om han ikke ble holdt i godt humør - om han for eksempel ikke fikk grøten sin. Og han pleide slett ikke å gi bort gaver!

I folketroen var han gjenferdet etter tomtegubben, altså den mannen som først hadde ryddet tomten gården sto på. Dette henger fortsatt igjen i det svenske ordet for julenissen, jultomten.

Allikevel har den moderne norske nissen visse trekk felles med gårdsnissene. I motsetning til den mer kjente amerikanske nissen er nemlig vår hjemlige utgave ikke nødvendigvis stor og tjukk, og er ofte observert i nikkers.

Om nisser og jesusbarn

Den nissen vi kjenner i dag ble en del av europeisk folkemytologi på 1800-tallet, der man så for seg en voksenfigur i følge med jesusbarnet (kjent som Christkindel) som gikk rundt i julehelgen og delte ut gaver. Skikken kom til USA med nederlenderne, som hadde en stor koloni i New York, og det er derfra den er spredt utover hele verden. Her ble st. Nikolas til Santa Claus og Christkindel til Kris Kringle, som amerikanerne faktisk i dag anser som julenissens egentlige navn.

Fra tidlig på 1800-tallet ble Santa Claus et vanlig syn i amerikanske gater og, ikke minst, kjøpesentre, og han ble forbundet med den stadig mer verdslige julefeiringen - og stadig mindre med den kirkelige st. Nikolas-feiringen.

Brusen som stjal julen

Jobber for kommersielle krefter: Dette er nissen i Coca-Cola-versjon
Det blir ofte hevdet at det var Coca-Cola som oppfant den moderne nissen på 1930-tallet. Dette er, som vi forstår, ikke sant. Både nissen og den røde og hvite drakten hans går mye lenger tilbake enn som så, og har ingenting med brusfirmaets offisielle farger å gjøre.

Det som imidlertid er sant, er at måten vi i dag ser for oss nissen på har mye med Coca-Cola å gjøre. Særlig i USA - der de fleste bilder av nissen jo kommer fra - stammer det "riktige" bildet av nissen fra klassiske Coca-Cola-reklamer. Disse revolusjonerte altså ikke nissens utseende - det var nok av overvektige, rødkledde nisser fra før - men etter dette er det så å si bare et slikt bilde av nissen som brukes.

Det var forøvrig en svenskættet reklametegner ved navn Haddon Sundblom som i 1931 tok oppdraget fra Coca-Cola, og endte opp med å tegne den "offisielle" nissen.

Hver sin nisse!

Ingen grenser: Det er opp til deg hvem som er din nisse
Alt dette betyr imidlertid ikke at det finnes en "gal" nisse noe sted. Ingen har patent på julenissen, som etter hvert har spredt seg i ulike former til så å si alle deler av verden. Og slik hver familie har sine juletradisjoner, er det også fullt ut tillatt for hver familie å ha sin egen nissetradisjon. Den norske nissen ligner ikke nødvendigvis på den amerikanske, like lite som vi spiser kalkun til julemiddag. Her er det fritt frem -ta nissen tilbake!

Og hva vet vi - kanskje finnes nissen allikevel?

LENKER

 
Månetoppen
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no