Her er du: NRK.no > Lukket > forfall
UPUNKT_HOVEDMENY_04_DEL1
SISTE SAKER
LYD & VIDEO
KONTAKT
upunkt@nrk.no
Red: Nina Nordbø
hvit pixel 1 x 1
Nevropsykologisk test
Forsøksperson K avbildet rett før nevropsykologisk test.
Forsøksperson K avbildet rett før nevropsykologisk test.
Protokollført samtale 15/10/2001 kl.14.55: Vi kommer fra NRK og har en avtale på nevropsykologi kl. 15.00. Resepsjonisten: Vi har ingen slik avdeling her. Er ikke dette Rikshospitalet? Jo det stemmer, du må nok ha gått feil.

Videre rapport: Fem minutter senere blir protokollfører og forsøksperson K møtt av en tillitvekkende, men ordknapp herre og videre geleidet dypt ned i det innerste av sykehusets kammere: Psykosomatisk avdeling. Gangen er dunkelt, brunlig belyst. Mannen som følger oss stopper ved en dør med ordet NEVROPSYKOLOG trykket i hvitt på et stort skilt, trolig rødt.

Psyokosomatisk avdeling

Det er ingen andre på hele avdelingen enn mannen - spesialpsykolog professor dr. philos Kjetil S. Sundet - og oss, på tross av at det er ganske tidlig på ettermiddagen en vanlig hverdag. Det er ikke snev av dagslys, noe som gir et inntrykk av natt. K blir bedt om å sette seg inn på laboratoriet tvers overfor der nevropsykologen skal sitte bak et skrivebord. I noen bokser i en hylle til høyre kan man skimte noe som kan likne enkle verktøy eller instrumenter. Før dørene lukkes bak forsøksperson K, tar nevropsykologen seg tid til å gi protokollføreren en minimal innføring i nevropsykologiens egenart og historie.

Dette er nevropsykologi

Metodene ble først utviklet og tatt i bruk av de vestlige allierte ved rekruttering av soldater under annen verdenskrig. Dette for å fastslå om mennene "var ved sine fulle fem og for å utelukke eventuelle hjerneskader". Metodene ble oftest brukt i forbindelse med særlig krevende spesialoppdrag. Selve metodens innhold vil ikke nevropsykologen gi noen beskrivelse av. Han svarer heller ikke forståelig på spørsmålet om det er instrumenter, apparater og fysiske inngrep forbundet med metodene.

Bak lukkede dører

Nevropsykologen går inn til den ventende K og lukker den lydtette døren inn til laboratoriet bak seg. Protokollførerens rapport: ”Ingenting å rapportere disse tre timene annet enn en total stillhet”. Etter 3 timer vekkes protokollføreren brått av at døren til laboratoriet åpnes og K kommer ut.

Det ble ikke funnet tegn på hjerneskade eller mangelfulle sjelsevner hos forsøkspersonen.

Resultatet

Resultatet av denne nevropsykologiske testen vil sammen med legens helsesjekk være avgjørende for forskningsprosjektet Forfall. Legen har allerede gitt klarsignal. Uten nevropsykologens samtykke vil forsøksperson K ikke være egnet og følgelig må prosjektet skrinlegges grunnet manglende rekruttering.
Protokollføreren har fått tillatelse til å gjengi resultatet av testen her:

”Det er ikke funnet tegn på hjerneskade eller mangelfulle sjelsevner hos testpersonen Korttidshukommelsen er dog ikke maksimal, men tilfredsstiller kravene.”



Protokollførers konklusjon:Prosjekt Forfall er medisinsk klarert så vel fysisk som psykisk. K kan selv fortelle at det under testen til stadighet dukket opp spørsmål fra en fiktiv handleliste: "Jeg var dårlig på å huske handlelister". Protokoll fra nevrospykologisk test sluttført.

Protokollfører S. Stoveland, NRK Upunkt





Publisert 28.10.2001 10:29 - Oppdatert 29.10.2001 12:48


hvit pixel 1 x 1
petre_gronn_bakgrunn768
Prøv 3P, du også
Test dine musikkkunnskaper i 3P-quizen. Ny Quiz hver eneste ukedag!


hvit pixel 1 x 1
petremorgen til forside - endelig 325
Siste fra Petremorgen:
hvit pixel 1 x 1
Siste lydkutt fra Kyrre
kyrre til forside 150x80
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no