Hopp til innhold

Vulkanskyen kan øke pollenplagene

Dersom vi får store mengder vulkanaske ned i bakkehøyde, er det ikke bare astmatikere som vil plages av det. Også pollenallergikerne vil få økte plager.

Pollenallergi og vulkanutbrudd på Island

Pollenallergikere og astmatikere kan komme til å merke vulkanutbruddet på Island mer enn andre.

Foto: REUTERS/Colourbox

Britt Ann Høiskar

Astmatikere og KOLS-pasienter vil merke plagene først, hvis mye av vulkanstøvet kommer ned på bakkeplan, sier Britt Ann Høiskar i NAAF.

Foto: Randi Aase
Satellittbilde av askeskyen fra Island 15. april

Askeskyen fra Island er svært tydelig på satellittbildene. Dette er tatt torsdag.

Foto: NASA Goddard Space Flight Center

Vulkanutbruddet på Island onsdag har ført store mengder vulkanaske opp i atmosfæren. På grunn av vindretningen, er massene spredt over store områder i Skandinavia, og lammer flytrafikken i hele Norge.

Foreløpig befinner det meste av asken seg flere tusen meter oppe i høyere luftlag, men Astma- og allergiforbundet ( NAAF ) følger nøye med på prognoser og målinger.

- Vi vet ikke hundre prosent sikkert hva som vil skje de nærmeste dagene. Dersom vi får store mengder av vulkanstøvet ned på bakken, vil astmatikere og kols-pasienter være de som får helseplager først, sier fagsjef for uteluft og inneklima i NAAF Britt Ann Høiskar til NRK.no.

10 prosent av den voksne befolkningen og 20 prosent av barn under 10 år har en astma-diagnose i Norge.

Pollenallergikere må være på vakt

Men også pollenallergikerne vil få økte plager dersom støvkonsentrasjonen når et visst nivå.

- Vi vet at litt ekstra svevestøv kan gi økte plager, og nå er vi midt i pollensesongen. De som normalt ikke er så veldig plaget bør kanskje være spesielt oppmerksomme, sier Høiskar.

I Norge har vi gode målinger av luftkvaliteten. Britt Ann Høiskar anbefaler å holde seg oppdatert på www.luftkvalitet.info . Målingene oppdateres hver time.

- Så lenge målingene er i den grønne delen av skalaen, er forurensningen så lav at personer med astma, KOLS og allergi ikke får helseplager. Går det over på gult, kan kanskje noen få merke det, sier Høiskar.

- Det er først oransje og røde målinger som gir økte plager i disse gruppene. Og så langt befinner alle målingene seg i nedre del av skalaen.

Foreløpig optimistiske

Britt Ann Høiskar presiserer at det foreløpig ikke er noen grunn til å tro at vi vil få så store mengder vulkanstøv i lufta at det vil føre til helseplager.

- Vi må følge med, men så langt ser det ut til at vi ikke vil få unormale mengder svevestøv. Forurensningen i Bergen i vinter var for eksempel langt høyere enn det ser ut som vi vil få etter vulkanutbruddet nå, forteller hun.

Dersom situasjonen skulle endre seg, bør de utsatte gruppene begrense opphold utendørs og sørge for å ha medikamenter tilgjengelig.

- Følg med på helserådene både hos oss og på nettsidene til Folkehelseinstituttet . Det blir lagt ut fortløpende informasjon, sier Høiskar.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)