NRK Meny
Normal

Vondt etter spinning

Hvorfor få hun nakkesmerter og vondt i hodet etter spinningtimen?

Spinningsykkel
Foto: ScanStockPhoto

 

Spørsmål

Hei. Jeg har syklet mye de siste årene (spinning) og løpt en del. Nå har jeg fått smerter i skuldrene og nakken, og etter hver sykkeltime får jeg kraftige nakkesmerter og hodepine. Jeg lurer på om syklingen kan være årsaken til dette? Jeg har i tillegg en tung jobb.

Jorunn svarer

Hei. Siden du selv sier at du har syklet og løpt mye tidligere, men at det er i den siste tiden du har fått nakkesmertene og hodepinen, vil jeg anta at det er flere årsaker til dette enn bare treningen. Man snakker gjerne om en totalbelastning som er resultatet av all type belastning på kroppen. Dette kan være fysisk trening, jobbsituasjonen, fritidsarbeid, dårlig søvn og så videre.

Stress (Illustrasjonsfoto)
Foto: ScanStockPhoto

Det er viktig å lytte til egen kropp og ta signalene på alvor. Din situasjon, slik du beskriver den, er ikke bra og du må gjøre noen tiltak.

Du må tenke litt gjennom hvordan hverdagen din er lagt opp og hvor stor den totale belastningen blir. Kanskje det for en periode kan være fornuftig å endre litt på hverdagen din. Du sier selv du har en tung jobb, noe som også må vurderes om kan endres eller slutte med.

Siden du sykler mye, kan du også tenke litt over hvordan du sitter på sykkelen. Feil innstillingene på sykkelen (setehøyde- og avstand i forhold til styret) kan være med på å provosere frem blant annet nakkesmerter. Få gjerne spinninginstruktøren din til å se på din sittestilling.

Dersom ikke nakkesmertene dine blir mindre, kan det være lurt å oppsøke en fysioterapeut som kan se litt nærmere på det. Ofte er det slik at en nakkeplage gir hodesmerter på grunn av en overanstrengt muskel. Dette kan en fysioterapeut hjelpe deg med å få løst opp igjen.

Sist, men ikke minst vil jeg gjerne anbefaler deg å trene litt ekstra styrke og bevegelighet på rygg og nakke i tillegg til den andre treningen du allerede gjør.

Lykke til!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.