Vondt blir verre i jula

Hvis jula ikke har vært god, er du ikke alene. - Tenk allerede nå på neste jul, så kanskje den kan bli bedre, råder Mental helse.

Ensom

Jula er en vanskelig tid for mange.

Foto: Colourbox

Jul er kos, glede, lykkelig samvær og flotte gaver. Men for en god del av oss er jula mest av alt vanskelig – kanskje enda vanskeligere enn de grå hverdagene.

November og desember er høysesong for Mental helses hjelpetelefon.

- Jula forsterker psykiske lidelser, ensomhet og følelsen av utilstrekkelighet. Og for mange er det vanskelig å velge annerledes enn det som blir forventet, forteller daglig leder ved Hjelpetelefonen Inger Ellingsen til NRK.no.

Det vonde blir vanskeligere

Har man psykiske plager, blir de gjerne mer synlige i samvær med andre i juledagene. Det blir vanskeligere å skjule problemene, i tillegg til at problemene ofte blir forsterket.

- Har man spiseforstyrrelser, er det for eksempel vanskelig å sitte ved bordet og spise julemiddag, forteller Ellingsen.

- Det blir veldig synlig hva man får til og ikke får til i juledagene, slår hun fast.

I tillegg forholder mange seg til familiemedlemmer man vanligvis ikke forholder seg til resten av året, og konflikter og vanskelige relasjoner vekkes til live igjen.

- Det man unngår ellers, forsterkes når man gjenopptar kontakten, sier Ellingsen.

Velg din egen jul

Jula er full av tradisjoner og forventninger, og de færreste av oss gjør noe annet enn det vi føler at vi bør.

Men hvis julefeiringen ikke er god, er det kanskje på tide å samle mot.

- De fleste sitter på løsningen selv. Vi backer opp de som ønsker å lage den jula som er bra for dem. Og hvis de føler at de noe, oppfordrer vi til å være med bare så lenge man orker, sier Ellingsen.

- Velg din egen jul. Og vær sammen med folk som det er godt å være sammen med for deg, oppfordrer hun.

Tenk på neste år

Hvis denne jula som vanlig har blitt noe helt annet enn du skulle ønske, kan det være lurt å tenke på neste år allerede nå.

- Ja, det kan være en god idé. Ikke glem de erfaringene du har gjort denne jula, sier Ellingsen.

- Tenk over hva du skulle ønske var annerledes og hva du kan gjøre med det neste år. Det er lurt å forberede de som har forventninger til deg i god tid. Man skal jo også ta hensyn til de som blir skuffet, ikke bare seg selv, fortsetter hun.

Selv om det er vanskelig å bryte med tradisjonene, mener hun at omgivelsene bør respektere at noen velger annerledes enn det man kanskje synes er naturlig.

Barn kan ikke velge

Voksne kan velge selv hvor de skal være og hvem de vil være sammen med, selv om det er vanskelig. Det valget har ikke barn.

- Dessverre er det mange barn som gruer seg til jul, mest på grunn av rusproblematikk i familien og vold, forteller Ellingsen.

- Det viktigste rådet vi kan gi dem, er at de allierer seg med en voksen de stoler på i jula. Det finnes også egne hjelpetelefoner for barn og unge, fortsetter hun.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)