Hopp til innhold

Vonde drømmer gjør deg godt

Ikke bare er de fleste drømmer vonde - de er også bra for hjernen.

Drømmer
Foto: ATELIER D'IMAGES / Belpress.com

Savner du enkle solskinnsdrømmer der du får til det du vil og alt ordner seg? Kanskje skal du være godt fornøyd med de vanskelige drømmene du har.

Nå viser nemlig ny forskning at vonde drømmer virker til det beste for vår mentale helse, skriver Health24.com .

Vanskelige drømmer hjelper oss å fordøye og regulere negative inntrykk, skal vi tro forskerne. Faktisk kan dette være hele poenget med den dype søvnfasen der de fleste drømmene oppstår.

Mareritt - et tegn på det motsatte

Selv om vonde drømmer kan være av det gode, blir mareritt noe annet.

De drømmene som er så fæle at man typisk våkner av dem, kan oppstå fordi reguleringsprosessen feiler. Dermed får man heller ingen positiv gevinst av dem.

Oppvåkningen er en lettelse i øyeblikket, men fører bare til at frykt og engstelse blir større, mener forskerne.

Mareritt er svært vanlig. 85 prosent av oss har en slik drøm i løpet av ett år.

Typisk å drømme vondt

Selv om vi kanskje ikke er klar over det, er standard-drømmen typisk vond. Det kan virke som at mennesket er laget for å rette oppmerksomheten mot negative følelser.

Evolusjonsmessig kan en slik programmering la seg forklare ved at det har vært helt livsnødvendig for arten å konsentrere seg om fare.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)