Normal

Vonde drømmer gjør deg godt

Ikke bare er de fleste drømmer vonde - de er også bra for hjernen.

Drømmer
Foto: ATELIER D'IMAGES / Belpress.com

Savner du enkle solskinnsdrømmer der du får til det du vil og alt ordner seg? Kanskje skal du være godt fornøyd med de vanskelige drømmene du har.

Nå viser nemlig ny forskning at vonde drømmer virker til det beste for vår mentale helse, skriver Health24.com .

Vanskelige drømmer hjelper oss å fordøye og regulere negative inntrykk, skal vi tro forskerne. Faktisk kan dette være hele poenget med den dype søvnfasen der de fleste drømmene oppstår.

Mareritt - et tegn på det motsatte

Selv om vonde drømmer kan være av det gode, blir mareritt noe annet.

De drømmene som er så fæle at man typisk våkner av dem, kan oppstå fordi reguleringsprosessen feiler. Dermed får man heller ingen positiv gevinst av dem.

Oppvåkningen er en lettelse i øyeblikket, men fører bare til at frykt og engstelse blir større, mener forskerne.

Mareritt er svært vanlig. 85 prosent av oss har en slik drøm i løpet av ett år.

Typisk å drømme vondt

Selv om vi kanskje ikke er klar over det, er standard-drømmen typisk vond. Det kan virke som at mennesket er laget for å rette oppmerksomheten mot negative følelser.

Evolusjonsmessig kan en slik programmering la seg forklare ved at det har vært helt livsnødvendig for arten å konsentrere seg om fare.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.