Viser fram sykdommen

Noen stirrer, andre overser dem. Nå viser unge med psoriasis fram huden i ny kunstutstilling.

Psoriasisforbundet ønsker å engasjere folk flest og gi dem mer kunnskap om sykdommen. Derfor arrangerer ungdomsorganisasjonen til Psoriasisforbundet, PSO-ung, en kunstutstilling med hud som tema.

Hjelp til tusenvis av kroner:

Psoriasismedisin
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

10 år gamle Mari Iversen Trane fra Harstad er med på flere bilder som skal stilles ut på Oslo S førstkommende fredag. Mari har synlig psoriasis på ørene og i ansiktet, i tillegg til på mage, rygg.

– Det klør, blør og svir. Det er strevsomt, sier mamma Ragnhild Iversen til NRK.no.

Hun synes det er fortvilende når datteren møter mennesker som ikke vet hva som er best å si eller gjøre.

– Mange spør om hun har brent seg, eller sier at hun ser skikkelig ille ut. Andre igjen beklager at Mari skulle være så uheldig å få psoriasis. Alle slike betraktninger er dessverre med på å bryte ned både selvtillitt og fremtidsutsikter.

Omfattende behandling

Iversen forteller at datteren nettopp har vært hos hudlege, fordi medisinene ikke fungerer lengre.

De har fått tilbud om cellegift i et forsøk på å bli bedre, men har takket nei.

Behandlingen mot psoriasis avhenger av hvor hardt rammet man er. For Mari er den omfattende, både i tid og omfang.

– Oljen svir og det er masse preparater. Hun har hatt ganske mange behandlinger, men nå greier hun ikke mer. Da hun skulle reise på tur til Trondheim, foreslo jeg at vi skulle få behandling.

– Jeg må bare se sånn ut, sa hun. Er det ikke viktigere hvordan jeg ser ut inni meg?

Selvfølgelig er det det. Det ble ikke noe behandling.

– Normalt å få det

– Med denne fotoutstillingen vil vi vise at det går an å være pen med psoriasis, og at det er normalt å få sykdommen, sier Hege Thommessen, leder for PSO-ung.
32-åringen har selv hatt psoriasis siden hun var fire, og har erfart hvordan det er å føle seg litt annerledes.

Jeg husker for eksempel da vi skulle ha naturfag, og læreren hoppet rett over temaet, selv om var tema i boka. Han visste nok ikke helt hvordan han skulle angripe det. Det føltes merkelig, forteller Thommessen.

Ny nettside

Nettsiden psoriasisinfo.no lanseres på Verdens psoriasis-dag. Den har det eneste webbaserte verktøyet utviklet for pasienter med psoriasis.

Nettsiden skal gjøre det enklere å kartlegge og beskrive symptomer og behandling over tid. Med en slik «logg» får pasientenes behandlende lege mer presis informasjon, og kan dermed lettere tilpasse behandlingen, slik at den blir så effektiv som mulig.

Du kan se utstillingen «Vakker med psoriasis» på Oslo Sentralbanestasjon førstkommende fredag.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)