Hopp til innhold

Vintønner og svevetelt – her er noen spennende overnattinger i sommer

Trehytter, glamping, fyrhus og mongolske telt. Det finnes noe for enhver smak når det kommer til unike og spesielle overnattinger i Norge.

Drømmer du om å våkne opp i en vintønne-hytte, i et glamping-telt eller til lyden av bølger som treffer land?

Drømmer du om å våkne opp i en vintønne-hytte, i et glamping-telt eller til lyden av bølger som treffer land?

Foto: Magasinet Reiselyst/ Per Roger Lauritzen/ Visit Norway

Seks av ti nordmenn sier at de helt sikkert skal på norgesferie denne sommeren. Det viser en undersøkelse om nordmenns ferievaner fra Innovasjon Norge.

– Jeg og familien drar på norgesturne hvert år. Man kan få bakoversveis når man ser alt Norge har å by på, sier Christine Baglo, ansvarlig redaktør for nettstedet Visit Norway, som eies av Innovasjon Norge.

Christine Baglo, ansvarlig redaktør for nettstedet Visit Norway. Kvinne med brunt halvlangt hår har på seg en turkis skjorte med blomster og smiler.

Christine Baglo har tidligere vært reisejournalist i over 16 år og blir stadig mer opptatt av reisemål i Norge.

Foto: Privat

Hun får støtte fra Torild Moland, ansvarlig redaktør i Magasinet Reiselyst, og forfatter av reiseguiden «121 fantastiske opplevelser i Norge.»

– Norge har utrolig mye større tilbud enn det vi tror, sier Moland.

Etter fine sommerdager med morsomme aktiviteter, er det ikke noe bedre enn å lade batteriene på et spennende sted.

Her er noen unike og spesielle overnattinger anbefalt av reiselivsekspertene.

NB! Tipsene i saken er gitt med forbehold om at det ikke kommer nye restriksjoner som fraråder eller forbyr fritidsreiser i Norge. Her finner du en oppdatert oversikt over restriksjonene som gjelder til enhver tid.

Sov i en vintønne

Er du glad i vin?

Kvinne med langt blondt hår, med solbriller i håret, ser mot kamera og smiler. Hun holder et speilreflekskamera i hånden.

Torild Molands favorittovernattingssted er Arctic Dome i Rondane.

Foto: Magasinet Reiselyst

En av verdens nordligste vingårder ligger på i Gvarv i Telemark. Her kan du få omvisning og smake på vinen som produseres på gården. Om kvelden kan du overnatte i en gammel vintønne som har blitt omgjort til en liten hytte.

– Stedet drives av et koselig ektepar. Det er veldig romantisk, sier Moland som selv har overnattet i en av vintønnene.

Overnatting i vintønne kan muligens egne seg for rullestolbrukere også, ettersom det er mulig å kjøre til gården og hyttene på bakkeplan.

Trehytter og svevetelt

Drømmer du om å våkne opp i naturen med utsikt til tretoppene over deg?

I Steigen, Trøndelag og på Finnskogen kan du sove i svevetelt, hengekøyer og kokonger som er spent opp høyt mellom trærne.

– Det er populært å overnatte oppe i trærne. Det er alt fra arkitekttegnede designerhytter til hjemmesnekra kråkeslott, sier Baglo.

På Rypetoppen i Trøndelag kan man sove i et telt som er festet mellom fjellveggen. Teltet er godt festet, men det er absolutt luftige omgivelser.

Luksuscamping

Foretrekker du litt mer jordnære alternativer, så kan du dra på «glamping».

– Jeg elsker Arctic Dome Rondane. Man sover i et iglo-telt, med vindu i taket med utsikt over hele vidda. Det er kun ett tre og det ene teltet på vidda. Det er helt magisk, sier Moland.

Glamping står for glamorøs camping. Her kan man ligge i gode senger i telt og våkne opp i naturskjønne omgivelser.

– I Telemark og på Sørlandet kan man overnatte i mongolske telt, sier Christine Baglo.

Mikrohytter, spesielt hobbit-hytta i Kragerø er også et godt tips for dem som ikke er spreke eller avhengig av rullestol. Hytta ligger på bakkeplan og det er mulig å kjøre bil helt inn til stedet.

Speilglasshytta WonderInn i Akershus har speilglassvinduer istedenfor vegger slik at man kan kikke ut i naturen uten at noen kan kikke inn.

Speilglasshytta WonderInn i Akershus har speilglassvinduer istedenfor vegger slik at man kan kikke ut i naturen uten at noen kan kikke inn.

På glampingferie i Hove, Arendal så kan du sove i kuletelt oppe i trærne.

På glampingferie i Hove, Arendal så kan du sove i kuletelt oppe i trærne.

Arctic Dome Rondane er et oppvarmet luksustelt, med komfortable senger.

Arctic Dome Rondane er et oppvarmet luksustelt, med komfortable senger.

NAMSEN SALMON TRAIN EXPERIENCE

Det anbefales å reise med tog, så hvorfor ikke ta det et skritt lenger og sove på et tog også? Slik som her i togkuper over Namsen-elva.

Sveveteltovernatting på Naustholmen

Sveveteltovernatting på Naustholmen

Det anbefales å reise med tog, så hvorfor ikke ta det et skritt lenger og sove på et tog også?

– Namsen Salmon Experience er en utrolig kul opplevelse hvor man kan sove i retrovogner som er plassert på en bro over Namsen-elva. Og fiske egen laks til middag, sier Baglo.

Fyrovernatting

Er du glad i sjøluft og havutsikt, så finnes det hytter og fyr som er åpne for overnatting for alle langs hele kysten.

Mann med svart skjorte og en svart sekk ser mot kamera. Bak ham er grantrær.

Per Roger Lauritzen har reist landet rundt for å besøke fyrhus som har resultert i boka «Norske fyrstasjoner».

Foto: Jacob Lauritzen /

– Den norske kysten som turmål er stadig mer interessant, og mange har fått øyne opp for fyrovernattinger, sier Per Roger Lauritzen, nestleder i Norsk Fyrhistorisk Forening.

Han har reist landet rundt for å skrive boka «Norske fyrstasjoner».

– Det blir som å velge mellom sine barn, men jeg har sansen for Lindesnes fyr. Det er noe med å se hele havet velte innover mot land. Det er voldsomt vakkert, forteller han og legger til:

– De har også et flott opplegg med museum og et spisested som heter Fyrgryta.

Norskekysten har 120 besøksfyr og tilbudet er svært mangfoldig. Istedenfor øyhopping i Hellas, kan man altså bruke sommeren på å padle fra fyr til fyr, oppdage fine steder og prøve aktiviteter som fiske og krabbefiske langs kysten.

Et hvitt og rødt fyr ved havet - Litløy fyr utenfor Bø i Vesterålen

Litløy fyr utenfor Bø i Vesterålen er et fyr med en gammel fyrvokterbolig som har blit omgjort til et koselig gjestgiveri. Fyret har også vært en del av NRK-serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu.»

Lindenes fyr er Sørlandets største fyrtårn og også det eneste av de 262 fyrene i landet hvor man fortsatt kan finne en fyrvokter.  Den hvitmalte fyrvokterboligen er stort sett bevart slik fyrstasjonen var på begynnelsen av 1900-tallet.

Lindenes fyr er Sørlandets største fyrtårn og også det eneste av de 262 fyrene i landet hvor man fortsatt kan finne en fyrvokter. Den hvitmalte fyrvokterboligen er stort sett bevart slik fyrstasjonen var på begynnelsen av 1900-tallet.

Svenner fyr er en ubetjent hytte som ligger utenfor Sandefjord/Larvik og har en god og populær båthavn.

Svenner fyr er en ubetjent hytte som ligger utenfor Sandefjord/Larvik og har en god og populær båthavn.

Fulehuk fyr utenfor Nøtterøy: Her kan du bestille en RIB-båt som tar deg til og fra fyrhuset.

Fulehuk fyr utenfor Nøtterøy: Her kan du bestille en RIB-båt som tar deg til og fra fyrhuset.

Ona fyr: Her har kreative mennesker laget fine overnattingssteder i den gamle naustene like ved.

Ona fyr: Her har kreative mennesker laget fine overnattingssteder i den gamle naustene like ved.

Runde fyr på Sunnmøre drives av DNT og er vanligvis tilgjengelig uten booking. Her kan man låse seg inn med DNT-medlemsnøkkel slik som på de ubetjente hyttene. Men i år må man nok booke i forkant, på grunn av korona-smittefaren.

Runde fyr på Sunnmøre: Drives av DNT og er vanligvis tilgjengelig uten booking. Her kan man låse seg inn med DNT-medlemsnøkkel slik som på de ubetjente hyttene. Men i år må man nok booke i forkant, på grunn av korona-smittefaren.

Unngå fullbookinger – dra i juni

Selv om seks av ti nordmenn sier de vil reise i Norge, er kun 1 av 3 i gang med planleggingen.

Mange av de populære stedene som tretopphytter og fyrhus på Sørlandet begynner allerede nå å bli ganske fullbooket.

– Ikke sitt for lenge på gjerdet. Og dersom du har mulighet, så hadde jeg anbefalt at du reiser av gårde allerede nå i juni, eller nyter indian summer i august, sier Baglo.

Selv skal hun dra til «Helvete» i sommer.

– Vi skal på fjelltur i Espedalen og fortsette videre til Sognefjorden. Jeg skal på bretur, bade i et juv som heter Helvete og kose meg med bær, ost og sider fra lokalprodusenter.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)