Vinterglans

Hardfør bunndekker som sjelden blir angrepet av skadedyr og sykdommer.

Vinterglans
Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Vinterglans, eller Pachysandra terminalis på latin, er en vintergrønn plante som tåler hard medfart. Får den skader i løpet av vinteren er det bare å klippe bort det stygge. Den skyter nye friske skudd.

Planten trives best i delvis til full skygge. Den klarer seg også i sol, men da blir bladene lysere.

Den er hardfør og blir sjelden angrepet av skadedyr og sykdommer. Som bunndekker under trær er den super, og Vinterglans er mye brukt i byer med forurensing.

Jorda bør være fuktig og næringsrik, men veldrenert. Aller helst vil den ha luftig og kalkfattig jord.

Vinterglans er egenlig en busk som hører til i Buksbomfamilien. Den ser ut som en staude, og står derfor ofte sammen med disse på hagesenterne.

Den sprer seg med underjordiske utløpere, og danner ganske raskt et tettvoksende teppe. Les mer om vinterglans i Planteguiden .

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)