NRK Meny
Normal

Vinterglans

Hardfør bunndekker som sjelden blir angrepet av skadedyr og sykdommer.

Vinterglans
Foto: Agnete Bjelland Tjøm / NRK

Vinterglans, eller Pachysandra terminalis på latin, er en vintergrønn plante som tåler hard medfart. Får den skader i løpet av vinteren er det bare å klippe bort det stygge. Den skyter nye friske skudd.

Planten trives best i delvis til full skygge. Den klarer seg også i sol, men da blir bladene lysere.

Den er hardfør og blir sjelden angrepet av skadedyr og sykdommer. Som bunndekker under trær er den super, og Vinterglans er mye brukt i byer med forurensing.

Jorda bør være fuktig og næringsrik, men veldrenert. Aller helst vil den ha luftig og kalkfattig jord.

Vinterglans er egenlig en busk som hører til i Buksbomfamilien. Den ser ut som en staude, og står derfor ofte sammen med disse på hagesenterne.

Den sprer seg med underjordiske utløpere, og danner ganske raskt et tettvoksende teppe. Les mer om vinterglans i Planteguiden .

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.