NRK Meny
Normal

Polet trekker tilbake vin etter glassfunn

Vinmonopolet stopper salget av fire typer rødvin etter at produsenten har funnet glassplinter i vinen.

Vinmonopolets logo. I bakgrunn kan vi se butikken.

Vinmonopolet stopper vinsalg for å være på den sikre siden.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det er funnet små glassplinter i noen typer sørafrikansk rødvin og hvitvin. Fire av rødvinene selges i Norge.

Vinmonopolet har ikke fått melding om funn av glassbiter i vin som er solgt her i landet, men trekker tilbake flaskene for å være på den sikre siden.

Kirsti Behrens

Det er veldig sjelden at det blir oppdaget glass som stammer fra selve produksjonslinjen, sier Kirsti Behrens i Vinmonopolet.

Foto: Vinmonopolet

– Disse vinene er populære på det norske markedet. Men risikoen for å få i seg glassbiter er helt minimal, sier Kirsti Behrens, leder for produktkvalitet i Vinmonopolet.

Folk som nå er blitt usikre etter å ha kjøp noen av disse flaskene, kan levere dem på Vinmonopolet og få tilbake pengene.

– Vi stanser salget for å være på den sikre siden. Men vi understreker at glassbiter er funnet i et svært begrenset antall flasker i Sør-Afrika. Ifølge produsenten, som har snakket med medisinsk ekspertise, skal det være minimal helsefare dersom man har drukket vin med denne typen glassbiter i, sier Behrens til NRK.no.

Dette er de fire rødvinene som Vinmonopolet nå har stanset:

  • Two oceans Shiraz
  • Allesverloren Cabernet Sauvignon
  • Allesverloren Shiraz
  • Allesverloren Tinta Barocca

Vinene har ikke samme produsent, men de er laget på en felles produksjonslinje i Sør-Afrika.

– Veldig sjelden

Vinmonopolet fikk i går beskjed fra sine finske kolleger om glassfunn i en type sørafrikansk hvitvin som ikke selges i Norge. Men i dag ble de varslet av importøren om at det er en liten risiko for glass også i flere typer rødvin. Fire av dem selges i Norge.

Dermed ble samtlige flasker av de aktuelle partiene stanset i de norske butikkene.

– Det er veldig sjelden at det blir oppdaget glass som stammer fra selve produksjonslinjen. Glassbiter i enkeltflasker kan selvsagt forekomme en sjelden gang iblant hvis vinflasken får hardhendt behandling. Men jeg ikke huske sist vi trakk tilbake hele partier på grunn av funn av glassplinter, sier Kirsti Behrens.

Vinmonopolet skal nå granske de aktuelle vinpartiene, og ta stilling om alarmen kan avblåses.

– Ifølge produsenten dreier dette seg om noen konkrete nummer på varepartier. Vi sjekker nå om vi har akkurat disse numrene på lager, og hva vi skal gjøre videre, sier Behrens.

Vin fra den samme produsenten trekkes tilbake også i Finland og Sverige. Der er det snakk om flere merker enn de som selges i Norge.

Strøm AS, som importerer en av de fire rødvinene i Norge, forteller at de ble varslet av produsenten i Sør-Afrika.

– De fleste flaskene er lokalisert og sperret, men det er viktig at folk er oppmerksomme. Hvis noen har fått tak i vinen på Vinmonopolet må de levere dette tilbake, sier adm. direktør Frode Hellmann.

Les også:

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.