NRK Meny
Normal

Vil teste kvinners fruktbarhet når de runder 30

Eksperter i Storbritannia ønsker å teste kvinners utsikter for å bære fram barn når de runder 30 år. Grunnen er at mange par risikerer å vente for lenge.

Gravide

Illustrasjonsfoto

Foto: Veronica Westhrin / NRK

– Kvinner innser ikke hvor mye alder spiller inn når det kommer til fruktbarhet, sier professor Bill Ledger ved Sheffield University til avisa Guardian .

Ledger foreslår en løsning der kvinner foretar en blodprøve som kan sette lys på problemene hos de som ønsker barn, men som ennå ikke har begynt å prøve.

Han mener også at enkelte par i tillegg kan gjennomføre ultralyd, og se på deres medisinske historie, for å bidra til å finne problemer.

– «Virkelighetssjekk»

– Mange tror at det ikke kan skje med dem. De tenker «Jeg er 37, jeg trener to ganger i uken, jeg drikker ikke, røyker ikke og er i god form - alt ved meg er ungt.» Det er det, bortsett fra eggstokkene dine, forteller Ledger.

Testingen skal, ifølge professoren, fungere som en «virkelighetssjekk» for par som ikke er klar over at de holder på å gå tom for tid. Hvis de gjennomføres i en alder av 30, vil legene fortsatt ha mulighet og tid til å behandle mulige problemer, mener han.

Ledgers forslag kommer etter en uke med mediefokus på barnløshet i Storbritannia, der det kommer fram at mange par søker pengestøtte hos framtidige besteforeldre for å gjennomføre IVF (In vitro fertilisation)-behandlinger.

– Fokuserer kun på å unngå sex

Enkelte eksperter har stått gått fram og sagt at det bør innføres læreplaner i barne- og ungdomsskolen som tar for seg fruktbarhet, fordi befolkningens kjennskap til dette temaet er så mangelfull.

– Beskjeder omkring seksuell helse fokuserer kun på det å unngå å ha sex, men dette burde sammenfattes med bevissthet omkring fruktbarhet, sier Dr. Mark Hamilton ved Aberdeen Maternity Hospital.

Hamilton tror alle fra barnealder bør lære hvor mye ulike faktorer spiller inn på det å senere kunne få barn.

Sjansene stuper med alderen

Han legger til at sjansene for å bli gravid stuper med alderen: fra 31 prosent for kvinner under 35 år, til i underkant av 5 prosent for kvinner over 41 år.

Alderen da kvinner får barn har imidlertid steget i alle tiår. For gifte kvinner har det nå steget til over 30, mens et økende antall kvinner venter til de er i 40-årene.

– Dersom en kvinne venter for lenge, med det mener jeg til hun er 36, så tar hun en sjanse. Det er vår plikt å sikre at menn og kvinner er informert om fruktbarhetspotensialet deres. For øyeblikket er ikke dette tilfelle, sier Tony Rutherford, som er sjef for den britiske fruktbarhetsforeningen (British Fertility Society).

Vil ramme én av seks par

Rutherford er imidlertid uenig med Ledger om at en blodtest vil holde.

– Ingen av disse testene gir fullstendig riktige svar, dermed kan man ikke stole blindt på dem. De kan vise at du er fruktbar på det gitte tidspunktet, men ikke hvordan det vil se ut to år etter.

Ifølge nasjonal statistikk er én av fem kvinner i slutten av sin fruktbarhetsalder, i dag barnløse. Sammenligner man med kvinner født i midten av 40-årene var tallet én av 10.

Ufruktbarhet er beregnet til å kunne ramme rundt én av seks eller sju par i Storbritannia på et tidspunkt, noe som tilsvarer nærmere 3,5 millioner mennesker.

Majoriteten av disse menneskene vil allikevel bli gravid på naturlig vis over tid, mens en fjerdedel ikke kommer til å bli det, forteller Susan Seenan i Infertility UK.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.