Vil styrke personvernet

Mange barn og unge er opptatt av digitale media, derfor vil fornyings- og administrasjonsdepartementet styrke personvernet deres.

pc til skoleelever

Forbrukerombudet er positive til forslaget om å styre barns personvern.

Foto: Rogaland fylkeskommune

I rapporten NOU 2009: 1 foreslår personvernkommisjonen forskjellige tiltak for å styrke personvernet til spesielt barn og unge, skriver Forbrukerombudet på sine sider.

Dette kommer som en følge av at de i stadig større grad tar i bruk digitale medier. Dette er Forbrukerombudet positive til.

Skreddersydd reklame

Dagens generasjon av barn og unge bruker mye tid på internett og mobil, og er flinke til å utforske nye tjenester. Dessverre blir denne gruppen utsatt for mye markedsføring og kommersielt press.

Nettsteder som Facebook sitter inne med så mye informasjon om brukerne sine at de kan skreddersy reklame til ditt behov som popper opp på profilen din.

Får mange klager


Forbrukerombudet mottar ofte klager på at barn og unge blir lurt til å bruke penger på tjenester de ikke har forstått koster noe. Enkelte klager går også på at næringsdrivene har utviklet tjenester som lokker personlige opplysninger fra de unge brukerne.


– Det er veldig bra at det nå foreslås konkrete tiltak som har fokus på flere av disse utfordringene, sier Forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Sleip markedsføring


Forbrukerombudet har registrert at mange næringsdrivende ikke respekterer barn og unges personvern i sin markedsføring.

Derfor har de i mange år hatt fokus på de yngres sikkerhet i den nye digitale hverdagen.


– Dette er ikke bra. Det er viktig at det trekkes opp trygge rammer slik at barn og unges personvern beskyttes, avslutter Thon.

TV og radio

Tonnevis av søtsaker går rett i søpla fordi det er billigere å kaste enn å gi bort. Knut Arild Hareide og kona Lisa Maria bestemmer seg for å gjøre noe med dette.
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)