Vil styrke personvernet

Mange barn og unge er opptatt av digitale media, derfor vil fornyings- og administrasjonsdepartementet styrke personvernet deres.

pc til skoleelever

Forbrukerombudet er positive til forslaget om å styre barns personvern.

Foto: Rogaland fylkeskommune

I rapporten NOU 2009: 1 foreslår personvernkommisjonen forskjellige tiltak for å styrke personvernet til spesielt barn og unge, skriver Forbrukerombudet på sine sider.

Dette kommer som en følge av at de i stadig større grad tar i bruk digitale medier. Dette er Forbrukerombudet positive til.

Skreddersydd reklame

Dagens generasjon av barn og unge bruker mye tid på internett og mobil, og er flinke til å utforske nye tjenester. Dessverre blir denne gruppen utsatt for mye markedsføring og kommersielt press.

Nettsteder som Facebook sitter inne med så mye informasjon om brukerne sine at de kan skreddersy reklame til ditt behov som popper opp på profilen din.

Får mange klager


Forbrukerombudet mottar ofte klager på at barn og unge blir lurt til å bruke penger på tjenester de ikke har forstått koster noe. Enkelte klager går også på at næringsdrivene har utviklet tjenester som lokker personlige opplysninger fra de unge brukerne.


– Det er veldig bra at det nå foreslås konkrete tiltak som har fokus på flere av disse utfordringene, sier Forbrukerombud Bjørn Erik Thon.

Sleip markedsføring


Forbrukerombudet har registrert at mange næringsdrivende ikke respekterer barn og unges personvern i sin markedsføring.

Derfor har de i mange år hatt fokus på de yngres sikkerhet i den nye digitale hverdagen.


– Dette er ikke bra. Det er viktig at det trekkes opp trygge rammer slik at barn og unges personvern beskyttes, avslutter Thon.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.