Hopp til innhold

Vil stramme opp Botox-regelverk

Forbrukerrådet mener det er på høy tid med strengere regler for hvem som kan sprøyte Botox og såkalte «fillere» i ansiktet på folk i Norge.

Michael Andreassen får botox

P4-programleder Michael Andreassen ble syk etter botoxinjeksjonene han fikk i 2008.

Foto: P4

Terje Kili

Terje Kili i Forbrukerrådet mener det er på høy tid å stramme inn reglene for botox og såkalte fillere.

Foto: CF Wesenberg/kolonihaven.no

Hvis du vil bli kvitt plagsomme rynker i Norge, kan du få satt Botox og fillere på en skjønnhetssalong i lunsjen.

I motsetning til for eksempel i Danmark, kan sykepleiere sette disse injeksjonene, så lenge de har en ansvarlig lege å vise til.

– Vi ser at det er for løse regler i Norge. Vi vil ha et regelverk som tar vare på forbrukerne og sikrer dem trygg behandling, sier Terje Kili fra Forbrukerrådet.

Han ivaretar norske interesser i et europeisk samarbeid for å få strammet opp reglene for skjønnhetsbransjen. Det betyr strengere kontroll med hvem som får sette sprøyter med botox og fillere.

Havnet på sykehus etter Botox-behandling

Michael Andreassen får botoxinjeksjon
Foto: P4
Michael Andreassen

Michael Andreassen ble innlagt på sykehus etter botox-behandling i 2008.

Foto: P4

P4-programleder Michael Andreassen havnet på sykehus etter en Botox-behandling i 2008.

– Jeg er jo ikke akkurat typen til å ta Botox, men jeg ble utfordret av Jan Thomas som en morsom greie. I tillegg til Botox-behandlingen vokset jeg også bikinilinja og tok injeksjoner av Restylane, forteller Andreassen til NRK.no.

70 stikk i panna og rundt øynene skulle fjerne det som var av synlige rynker i ansiktet. Men behandlingen gikk ikke helt som planlagt.

– En uke etter behandlingen begynte jeg å klø veldig og ble rød og hoven på den ene siden av ansiktet. Så fikk jeg feber. Faktisk måtte jeg legges inn på Rikshospitalet i en uke for å få antibiotika intravenøst, forteller han.

Årsaken til problemene var infeksjon i forbindelse med noen av stikkene.

– Jeg vet de sier at slike problemer er svært sjeldne. Men etter at jeg fortalte om dette på tv i 2008, fikk jeg mange telefoner fra folk som hadde opplevd ulike former for bivirkninger - enten infeksjoner eller at behandleren rett og slett hadde lammet feil muskler slik at de så rare ut, sier Andreassen.

LES OGSÅ:

Legen trenger ikke være tilstede

Både Botox og fillere blir brukt i skjønnhetsbransjen for å glatte ut rynker eller gjøre lepper fyldigere. Botox er en nervegift som lammer muskelen den blir sprøytet inn i, mens fillere er en masse som blir sprøytet under huden og former ansiktet.

Slik det er nå, er det nok at en ansvarlig lege går god for at en sykepleier har kvalifikasjonene som skal til for å sette en Botox-sprøyte. Det er ikke noe krav til at legen skal være til stede.

Fillere regnes ikke som legemidler, og produsentene kan selv velge om de vil begrense hvem de selger til.

- Vi selger filleren Restylane kun til helsepersonell med minimum sykepleierutdannelse. De må gå kurs hos oss, og dessuten kunne vise til en ansvarlig lege, opplyser Björn Erik Bergseng i produsenten og distributøren Q-MED til NRK.no.

Dette er imidlertid regler som distributøren selv har satt opp, og det er ingenting i veien for at hvem som helst kan kjøpe Restylane over nettet og utføre behandlinger. Bergseng oppfordrer kunder til å be om kursbevis fra behandleren.

– Vi skulle gjerne sett at regelverket var strengere på dette området, sier Bergseng.

LES OGSÅ:

Har gitt advarsler

Kristina Totlandsdal

Flere leger har fått advarsel, forteller Kristina Totlandsdal i Helsetilsynet.

Foto: Magne Braaten

Helsetilsynet fører tilsyn med Botox-behandlere, og har ved noen anledninger gitt advarsel til leger.

– Botox er et reseptbelagt legemiddel og skal forskrives av lege til navngitt pasient på bakgrunn av en medisinsk vurdering. Dette skal dokumenteres i pasientens journal og følges opp med tanke på virkning/bivirkning, forteller seniorrådgiver Kristina S. Totlandsdal i Helsetilsynet.

–Det er ikke greit å skrive ut en mengde Botox til sykepleiere som selv avgjør hvem de skal behandle, slår hun fast.

Selv om tilsynet i utgangspunktet ikke har noe ansvar for bruk av fillere, kan de gripe inn i forhold til helsepersonell som utfører slike behandlinger.

– Ja, hvis helsepersonell setter sprøytene, faller sakene inn under forsvarlighetskravene i helsepersonelloven, slik at vi kan ta sakene. Men vi har ikke fått inn noen klager i forbindelse med slike stoffer, sier Totlandsdal.

– Ikke viktig at det er en lege

Sissel Engen

Sissel Engen ved Ellipse Klinikken mener det ikke nødvendigvis er best at en lege utfører behandlingene.

Administrerende direktør Sissel Engen i Ellipse Klinikken ser også gjerne at det kommer strengere regler.

– Vi er veldig opptatt av å utdanne våre behandlere og drive skikkelig kvalitetskontroll - nettopp fordi det ikke finnes formell utdanning innenfor dette feltet, sier hun til NRK.no.

Hun mener man ikke trenger å være dyktig på å sette injeksjoner selv om man er lege.

– Det er flott at myndighetene ser på saken. Men jeg mener en lege ikke nødvendigvis er bedre enn en sykepleier.

Engen ønsker krav til utdanning og kvalifikasjoner for å redusere antall feilbehandlinger, og mener det ikke holder at en lege kan godkjenne at en av hans/hennes sykepleiere kan reise rundt på frisørsalonger og hudpleiesalonger og tilby behandlinger.

– Det er viktig at pasientene kan møte igjen den som utførte behandlingen noen dager senere, om det skulle oppstå komplikasjoner eller om vedkommende har spørsmål i forbindelse med reaksjoner i huden. En slik oppfølging er ikke mulig når man er omreisende, mener hun.

LES OGSÅ:

Voksende bransje

Terje Kili mener det er på høy tid å se nærmere på regelverket rundt botox og fillere.

– Det har blitt et mye større marked. Da Helsetilsynet gjorde en tilsynsrunde i 2003, var dette i oppstartsfasen. Det var en del som benyttet seg av et slikt skjønnhetstilbud, men det er vesentlig flere nå, sier han.

Kili forteller at den europeiske standarden som nå er på trappene, kommer i stand etter et østerriksk initiativ. Forbrukerrådet ser at stadig flere får utført billige behandlinger i utlandet, og ønsker derfor et regelverk som gjør behandling tryggere for pasienten også utenfor Norges grenser.

– Vi vil at pasientene skal få tryggest mulig behandling og at de skal være sikret at den som utfører behandlingen har størst mulig kompetanse, sier Kili.

Hvordan det nye regelverket kommer til å se ut, er foreløpig uklart. Kili ser for seg at det kan bli en strengere aldersgresnse, at det kan bli krav til at legen befinner seg på samme sted som behandligen foregår, eller at det blir begrensninger på hvor mange klinikker man kan være tilknyttet.

Regelendringene kan være klare i løpet av 2012, vurderer han.

LES OGSÅ:

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)