Hopp til innhold

Nytt merke viser om veden er god eller dårlig

Nå skal det bli enkelt å vite om veden du kjøper er god eller dårlig. En ny merkeordning viser hvor mye varme du får ut av kubbene.

Vedmerking

Slik kan det se ut når veden får energimerking. Det skal bli lett å sammenligne prisen på ved med prisen på strøm.

Foto: Colourbox/Øyvind Stranna Larsen/montasje

I dag selges ved etter volum, fra 20-liters sekker og oppover til flere tusen liter. Men liter er et dårlig mål på hvor mye varme man får for pengene, og det vil bransjeorganisasjonen Norsk Ved gjøre noe med.

Øyvind Stranna Larssen

Fagsjef Øyvind Stranna Larsen i Norsk Ved mener det blir lettere å kjøpe ved med den nye merkeordningen.

Foto: Privat

– Ved omsettes i mange former, i små og store sekker og forskjellige treslag. Mange kunder er litt forvirret, sier fagsjef Øyvind Stranna Larsen i Norsk Ved.

Nå kan de presentere en ny merkeordning som skal gjøre livet lettere for vedkjøperne. Merkeordningen er frivillig, men Norsk Ved har 4500 medlemmer som ønsker å benytte seg av ordningen.

Den nye merkingen er et resultat av to års samarbeid mellom Norsk institutt for skog og landskap på Ås, Skogtiltaksfondet, Innovasjon Norge, Enova, Jøtul og Norsk Ved.

Må spesifisere hvor fuktig veden er

Stranna Larsen tror at ordningen kommer til å bli så utbredt at også andre vedprodusenter vil kaste seg på.

Heretter skal det stå på vedsekken hvor høy fuktighet veden har, hvor mange kilo ved sekken inneholder, og ikke minst hvor mye varmen fra denne veden koster. Med andre ord hva det koster per kilowatt-time å fyre med den.

– Dermed kan kundene sammenligne med andre vedsekker, og også direkte med prisen på strøm, sier Stranna Larsen.

Vedeksperten har brukt fuktmåler mange ganger for å måle hvor fuktig veden er. Han sier god og tørr ved ikke bør ha mye over 20 prosents fuktighet.

– Kommer du opp mot 23–24 prosent, begynner det å bli vel fuktig, sier han.

  • NB! Stor test av ved i Forbrukerinspektørene i kveld klokken 19.45 på NRK1 og på TV.NRK.NO

40 liter viste seg å være 18 liter

Merkeordningen har så vidt kommet i gang. Målet er at det fra høsten av skal være merking på det meste av veden.

Vedmerking

Hvor mye ved er det egentlig i en 40-liters sekk? Forsker Simen Gjølsjø finner det ut ved å senke sekken i vann.

Foto: NRK

Og at det trengs en ny målemetode for vedmengde, kan Simen Gjølsjø bekrefte. Han er forsker ved Norsk institutt for skog og landskap.

Han sier forbrukere ikke må tro at det er 40 liter ved i en 40-litersekk med ved.

– For det er det ikke. Men du bør forvente at det er minst 25 liter, sier Gjølsjø.

Forskeren har testet innholdet i mange vedsekker. En av 40-litersekkene han har sjekket, viste seg bare å inneholde 18 liter ved.

– Det var veldig god plass i den sekken der, konstaterer Gjølsjø.

Han gleder seg til vedprodusentene går bort fra å måle ved i volum.

– Den nye merkeordningen blir også en skjerping for produsentene, som må fylle sekkene ordentlig heretter, sier han.

Treslagene gir forskjellig effekt

Har det så noe å si hva slags treslag man fyrer med?

– Å ja, sier Øyvind Stranna Larsen i Norsk Ved.

– Treslagene har forskjellig brennverdi. Vedsorter som eik og bøk, med stor egenvekt, har også størst brennverdi. Skal man fyre i kalde perioder, bør man velge tunge treslag. Men så er det slik at ett kilo ved inneholder cirka 4,3 kilowatt-timer, uansett hvilket treslag det er.

Har du ett kilo bøk og ett kilo gran, gir det altså like mye varme, men man trenger et større volum av gran, som er en lettere vedsort enn bøk. Bjørk utgjør omtrent 70 prosent av ved-markedet i Norge. Bjørk er tyngre enn gran, men lettere enn eik, ask og bøk.

Forbrukerne trenger litt mer kunnskap om hva de fyrer med, mener Norsk Ved:

– Vi får henvendelser fra vedprodusenter som prøver å selge bøkeved. Men det er ikke folk vant til, så de vil heller ha bjørkeved, til tross for at prisen er den samme og de får mer varme om de kjøper bøk. Men hvis de først prøver en sekk med bøk, går de ikke tilbake til bjørkeved, slår Stranna Larsen fast.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)