Hopp til innhold

Vil melde feilbehandling anonymt

Norske leger vil at sykehusfeil kan rapporteres anonymt, men blir ikke hørt. I Danmark er et slikt system blitt et stor suksess.

 

Ansatte på danske sykehus slipper å føle seg personlig forfulgt, og de rapporterer langt flere feil enn i Norge. I 12 år har seksjonsoverlege Hans Flaatten ved Haukeland Universitetssykehus kjempet for å få på plass et anonymt meldesystem også for norske helsearbeidere, uten å bli hørt.

Seksjonsoverlege Hans Flaatten.
Foto: Anders M. Leines / NRK

Her i landet finnes det ikke noe nasjonalt system for innmelding av uheldige hendelser. På intensivavdelingen har Flaatten innført sitt eget meldesystem der leger og sykepleiere anonymt kan melde fra om feil eller avvik.

- Jeg tror ikke ledere ser verdien av å bruke innmeldte avvik til å forbedre sikkerheten på sykehuset, sier Flaatten. På hans avdeling brukes de innmeldte avvikene til å rette opp feil og forandre prosedyrer. Det kan være nye rutiner for behandling, bruk av medisiner og utstyr.

De ansatte på intensivavdelingen har en fått en mer avslappet holdning til det å melde avvik. Personalet trenger ikke å være redde for å få sparken dersom de melder fra om uheldige hendelser.

- Enhver klage er en gave. Da har vi nemlig muligheten til å gjøre ting bedre, sier Flaatten. Han mener vi trenger et slikt anonymt meldesystem på alle sykehus.

Danmark får det til

Danskene har tatt omfanget av feilbehandlinger på alvor. Én av 10 dansker opplever at det begås en feil. Norge kan sammenligne seg med Danmark. Dermed kan tallet på norske pasienter som opplever feilbehandling være rundt 80.000.

De danske helsearbeiderne kan melde fra om feil anonymt. Ingen henges ut personlig hvis de melder fra. De har en egen lov som beskytter dem.

Etter at danskene startet det anonyme meldesystemet for to år siden, får de inn flere feilmeldinger. Det har ført til nye rutiner ved sykehusene. Danskene lærer av sine feil.

- Vi får inn veldig mange meldinger, og det mener vi er uttrykk for at helsepersonell har tillit til systemet. De ser at feilene de melder blir brukt til å gjøre sikkerheten bedre, forteller Anne Mette Dons, kontorsjef i Sundhedsstyrelsen i Danmark.

Overlege Otto Kraemer på Hvidovre hospital bekrefter at holdningen til helsearbeidere er blitt forandret.

- Holdningen var annerledes tidligere. Da holdt man feilene for seg selv og ingen tok tak i saken. Nå har vi fått muligheten til å rette opp ting, sier han.

Når Kraemer og hans kollegaer skal operere, følger de nå nye retningslinjer for hvordan de skal forberede en operasjon. Det anonyme meldesystemet utelukker ikke pasienters mulighet til å søke om erstatning ved feilbehandling, men ingen helsearbeidere kan straffes personlig.

- Vi har oppnådd at fokus er flyttet fra å være individorientert til å være systemorientert. Folk skal ikke føle at de blir personlig forfulgt dersom noe galt skjer. Men det kan være en feil i systemet, sier Kraemer.

SE OGSÅ: Leger skjuler feilbehandling

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)