Synes du blått godteri ser kunstig ut? Det er ikke rart, for blåfargen er alt annet enn naturlig.
Mens andre godteri- og brusfarger kan bli laget naturlig, finnes det per i dag ingen naturlig blåfarge, som er stabil nok til å bli brukt i matvarer. Det skriver den danske kringkasteren DR.dk på sine nettsider.
Danske forskere ønsker nå å gjøre noe med den kunstige blåfargen. Forskerne ved blant annet Syddanske Universitet er i gang med å utvikle et naturlig, blått fargestoff, som skal kunne brukes i brus, godteri og andre matvarer.
Fargestoffet er laget av blågrønne alger. Det betyr at du om få år kanskje kan kjøpe blått alge-godt på butikken.
– Kan utvikle allergi og ADHD
Ifølge Syddansk Universitet er det ikke noe nytt at blåfarge kan bli laget av alger. Den store utfordringen har hele tiden vært å gjøre fargen egnet for matvarer. Det er forskerne på vei med å klare, og går alt etter planen vil de første algeblå godteriproduktene dukke opp i butikkhyllene om tre år.
Den danske professoren Lars Porskjær Christensen ved Syddansk Universitet, forklarer hvorfor det er så viktig å finne et alternativ til dagens blåfarge.
– Problemet er at de syntetiske blåfargene som blir brukt i dag, fargene som går under betegnelsene 131, 132 og 133, kan være forbundet med å gi allergi og være med på å utvikle ADHD, sier professoren til DR.dk.
Han legger til at på grunn av dette, skal flere danske matvareprodusenter ha sluttet å bruke fargestoffene i produktene sine.
- LES OGSÅ: Derfor fyller de e-stoffer i fisken din
Et steg i riktig retning
Ernæringsprofessor Wenche Frølich applauderer danskenes forsøk på å finne en naturlig blåfarge.
– Hvis forskerne kan komme frem til et stoff som kan gi en naturlig blåfarge, så er det veldig bra, sier Frølich til NRK.no.
Hun sier likevel at det finnes god dokumentasjon på at dagens blåfarge ikke er farlig i normale doser.
– Det er klart at noen er svært sensitive, og kan reagere på blåfargen, men slik er det med det meste. Det er få kliniske forsøk som viser en sammenheng mellom fargestoffet og allergi, sier Frølich.
– Ikke mye sunnere av den grunn
Ernæringsprofessoren synes det er feil å tro at godteriet blir mye sunnere ved å skifte ut blåfargen.
– Det virkelige problemet med godteri er ikke at man spiser noen få, blå biter, men at vi spiser så store mengder godteri, sier ernæringsprofessoren, og legger til:
– Det er sukkeret som er det verste, for godteri blir ikke mye sunnere for de fleste ved å bytte til et fargestoff av alger, sier Frølich.
- Les også hvorfor Wenche Frølich mener at vi er i ferd med å ødelegge matkulturen vår
Mattilsynet gir grønt lys til blått godt
Blått godteri forbindes kanskje mest med godteridisker i butikker over grensen til Sverige og Danmark, men denne typen fargestoff er også tillatt her til lands. Mattilsynet opplyser at Norge har det samme regelverket som EU for tilsetningsstoffer.
Jurist Ingrid Røine i Mattilsynet forklarer at regelverket for slike stoffer er basert på grundig forskning og dokumentasjon. Derfor er det ingen grunn til å være redd for at den blå fargen skal skade kroppen, ifølge Røine.
– Dersom du kjøper blått godteri, omsatt i regulerte områder med godkjent pakning og merking, skal det ikke være helseskadelig å spise det. Det er trygt, sier jurist Ingrid Røine i Mattilsynet, til NRK.no.
Med regulerte områder, referer Røine til vanlige butikker og utsalg. Hun sier det hender ulovlige varer sniker seg forbi tollen og selges utenfor vanlige utsalgssteder, og da kan selvsagt ikke Mattilsynet gå god for at varene følger EU-kravene.
- LES OGSÅ: Forskere slår lavkarboalarm i Sverige