NRK Meny
Normal

Vil ikke ned i vekt

Hvordan kan man trene og samtidig legge på seg?

Vekt
Foto: Claude Prigent / PHOTOPQR/LE TELEGRAMME

Spørsmål

Jeg vil gjerne gå opp i vekt og har derfor ikke behov for å forbrenne fett. Men jeg liker å trene og trener ofte fem ganger i uka.

Jeg ser at man har stor fettforbrenning ved intervalltrening hvor man oppnår rundt 95 prosent av makspuls. Vil det si at jeg ikke bør trene på denne måten, eller kan jeg regulere det med matinntaket etter treningen? Jeg trener vanligvis intervalltrening med høye pulstopper to ganger i uka.

Jorunn svarer

Hei. Det er flott at du liker å trene. Så lenge du trives med treningen og opplever at du får mer overskudd, synes jeg ikke det er noe grunn til at du skal slutte med treningen din.

Les også
Trening for tynn jente

Samtidig sier du at du bør gå opp i vekt. Siden du trener så mye som du gjør, krever det nok at du må regulere matinntaket ditt forholdsvis mye.

Trening

Muskler veier mer enn fett.

Foto: Zdenka Micka

Enkelt sagt må du spise mer enn du forbrenner for å gå opp i vekt.

Les også
Få i deg nok proteiner
Mat etter trening

Det er viktig at du spiser velbalansert slik at du får i deg alle de næringsstoffene kroppen din trenger.

Når det gjelder treningen din vil jeg anbefale deg å legge inn en til to økter med styrketrening i uken og samtidig trappe ned på økter med utholdenhetstrening.

Dersom du klarer å optimalisere kostholdet ditt kan styrketrening gi deg vektøkning. Vektøkningen vil da i hovedsak være økt muskelmasse.

Lykke til!

Hilsen
Jorunn Sundgot-Borgen
Professor i fysisk aktivitet og helse, NIH

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.