Vil ikke ha gjeldsregister

- En umulig oppgave å holde det oppdatert og korrekt, mener Datatilsynet.

Gjeld
Foto: Scanpix

- Et register som ikke kan bli fullstendig og holde tilfredsstillende kvalitet bør heller ikke opprettes, mener Datatilsynet.

I sin høringsuttalelse til Barne- og likestillingsdepartementet, tar tilsynet avstand til myndighetenes mulige planer om å opprette et register over samtlige nordmenns samlede gjeld.

LES OGSÅ: - Ferie-Norge er utilgjengelig

Følsom informasjon

Datatilsynet viser blant annet til at de fleste opplever personlige økonomiske opplysninger som følsomme.

Et nasjonalt gjeldsregister vil gjøre det mulig for banker og andre finansinstitusjoner å kartlegge en lånekundes totale gjeld, før et eventuelt lån innvilges.

(saken fortsetter under bildet)

Penger
Foto: /Montasje Rainer Prang / NRK

LES OGSÅ: - Du har vunnet 185 000 euro

Dyrt og vanskelig

Men Datatilsynet betviler at det er mulig å holde opplysningene i et slikt register oppdaterte og korrekte. Kostnadene vil i alle fall bli svært høye.

Det vil nemlig innebære at alle private lån, til for eksempel venner og familie, arbeidskolleger og lån i utlandet, registreres.

Hjelpe gjeldsslaver

Det drypper olje av hundrelappen

Boliglån, forbruksgjeld og eventuelle lån av venner og familie vil blant annet måtte registreres.

Foto: Sara Johannessen, Johannessen, Sara / Scanpix

Tilsynet konkluderer i høringsuttalelsen at et slikt register bare vil gagne dem som har orden på økonomien, og videre at personvernhensynet bør veie tyngre.

Også Handelshøyskolen BI, som har gjennomført utredningen om et eventuelt gjeldsregister, konkluderer også med at det vil bli dyrt.

Utredningen gir også uttrykk for at det er usikkert om et sånt register vil kunne holde norske lånekunder unna gjeldsproblemer, som er myndighetenes begrunnelse for opprettelse.

LES OGSÅ: Millionsmell for Hovefestivalen

LES OGSÅ: Oljeselskaper med rekordoverskudd

LES OGSÅ: Nordmenn doblet gjelda på fire år

TV og radio

Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Norsk dokumentarserie. I tre månender har de 8 ungdommene hatt samtaleterapi med psykolog Peder Kjøs, og sammen har de funnet veier for å endre livene sine. Psykolog Peder Kjøs og gruppa trener Trine i å tørre å være seg selv. Malin gjør store fremskritt, og Kira med ME kjenner energien komme litt tilbake. Fredrik kommer frem til en løsning han vil prøve på. (8:8)