Hopp til innhold

Vil ha pant på brukt elektronikk

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim ønsker en panteordning der forbrukerne får kompensasjon for innlevering av elektronikk. I så fall blir elektronikken dyrere.

Miljøvernminister Erik Solheim

Erik Solheim ønsker en panteordning der forbrukerne får en eller annen form for kompensasjon for å levere inn elektronikk.

Foto: Johansen, Erik / Scanpix

Kari Aa

Vi er i sluttfasen med utredningen, og vil komme med et svar til miljødepartementet i januar 2012, sier Kari Aa.

Foto: Klif
Mobiler i skuffen

Klif tror mange har gamle telefoner i skuffene hjemme.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim har samlet elektronikkbransjen fordi det kommer inn for lite småelektronikk i retur.

Han ønsker en panteordning der forbrukerne får en eller annen form for kompensasjon for å levere inn elektronikk.

Dyrere elektronikk

Det er ønskelig at minst 50 prosent av småelektronikken blir levert tilbake. Ordningen skal finansieres på samme måte som ved panting av flasker.

I så fall vil prisen på nåværende produkter vil gå opp.

Dette har NRK.no blitt gjort oppmerksom på av kommunikasjonsrådgiver i miljøverndepartementet, Gard Nybro-Nielsen.

Hvordan dette gjøres i praksis kan de ikke svare på før Klima- og forurensingsdirektoratet (Klif) har kommet med sin utredning i januar.

Utreder panteordning

– Vi fikk et oppdrag fra Miljøverndepartementet i januar, om å utrede og vurdere en panteordning for små elektroniske produkter, sier Kari Aa, seksjonssjef i Klif til NRK.no.

Årsaken var at innsamlingen av denne typen avfall er altfor dårlig.

– Oppdraget var veldig åpent, men vi skulle utrede en ordning der det som et minimum skulle gjelde for sparepærer og mobiltelefoner, forklarer hun.

Det er i dag fem godkjente returselskap som drifter innsamlingen av elektronisk avfall. Hit kommer det mest store ting, som tv og pc, men svært få mobiltelefoner og sparepærer.

Ligger i skuffen

– Vi har en mistanke om at mange beholder småelektronikken i skuffer og skap hjemme, i stedet for å leverer det på en returstasjon, sier Aa.

Dette er produkter som kan skade miljøet dersom det ender på feil sted, eller kastes i restavfallet.

– Produktene inneholder miljøgifter og må behandles på en forsvarlig måte. I de godkjente retursystemene blir de håndtert korrekt, de farlige komponentene blir fjernet, og metallene blir tatt ut og brukt til andre produkter, forklarer hun.

Klif er i sluttfasen med utredningen, og vil komme med et svar til miljødepartementet i januar 2012.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)