Hopp til innhold

Vil ha blindeskrift på norske sedler

Først sørget de for at vi fikk hull i krona, nå vil Blindeforbundet også ha punktskrift på sedlene. Mange svaksynte kjenner nemlig ikke forskjell på en 200-lapp og 500-lapp.

Blindeskrift på seddel

Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund håper Norge følger blant andre Canada, og innfører blindeskrift på sedlene.

Foto: Line Forsmo / NRK

Svaksynte Sverre Fuglerud i Norges Blindeforbund kjenner etter i lommeboka. Han står i kassa i butikken, og skal betale for en yoghurt.

Han merker at den ene seddelen er større enn den andre, men er usikker på om det er en 50- eller en 100-lapp.

– Jeg bruker stor sett bare hendene til å kjenne forskjell på sedler, forteller han.

Svaksynt i butikken

Med dagens sedler kan ikke blinde og svaksynte være sikker på at de ikke blir lurt når de skal betale for noe.

Foto: Line Forsmo / NRK

– Her er en femtilapp. Ikke sant?, spør han mannen bak kassa når han betaler.

Mannen svarer bekreftende, og den lille handleturen er unnagjort, men Sverre kan aldri være helt sikker på at han ikke blir lurt. Kanskje det var en 200-lapp?

Ber Norges Bank om nye sedler

Før nyttår leverte vi inn sedler som var utgått på dato, og nå er Norges Bank i gang med å planlegge en ny serie med papirpenger.

– Vi ønsker oss sedler som det er lett å kjenne forskjell på, at de har ulik størrelse og at de har forskjellige farger med gode kontraster, sier Fuglerud.

PENGER PENGER

Det er ikke enkelt å kjenne forskjell på sedlene når de er så like.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Han har flere ganger kommet hjem fra handleturen med feil vare, og kan bekrefte at det er rimelig ekkelt å ta feil av hårfjerningsmiddel og tannkrem, for eksempel. Det er heller ikke spesielt digg med juice i vaniljesausen.

Det er kanskje ikke til å unngå at noe sånt skjer igjen, men for at blinde og svaksynte skal få det litt enklere i butikken, har Norges Blindeforbund nå spurt Norges Bank om å lage sine nye sedler med punktskrift og store kontraster.

Vil lytte til de svaksynte

Trond Eklund

Fagdirektør i Norges Bank, Trond Eklund, sier svaksynte og blinde skal få teste ut nye sedler før de bestemmer hva de skal lage.

Foto: Norges Bank

Det vil ta et par år før Norges Bank lanserer den serien med nye sedler, men allerede nå i startfasen lover lederen for seddelprosjektet, Trond Eklund, at Blindeforbundet vil få stor innvirkning på hvordan de skal se ut.

– Vi vil ha konkrete eksempler å vise fram, for det fins mange eksempler fra andre land, og ulike løsninger fra ulike seddelprodusenter.

Målet er å finne en løsning som også ivaretar blinde og svaksynte, og han peker også på at størrelsen, fargene og designet vil være viktig.

– De skal på kjenne og prøve ut ulike varianter og vurdere om de fungerer eller ikke, sier Eklund.

Sverre Fuglerud i Blindeforbundet er ganske stolt av at de fikk gjennom forslaget om hull i en- og femkronen nittitallet, og nå ligger det an for at de vil bli hørt denne gangen også.

– Jeg det blir greit for folk flest, men for oss som ser dårlig er det jo helt nødvending for at vi ikke skal rote, så det er veldig viktig for oss, sier han.

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)