Vil genteste briter før graviditet

- Jeg trodde det var en aprilspøk, sier Bioteknologinemndas leder om forslaget fra Storbritannia.

Prøverør

Hvilke feil og mangler kan barna dine få?

Foto: Colourbox.com

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Leder i Bioteknologinemnda Lars Ødegård

Utrolig, mener Lars Ødegård i Bioteknologinemnda om forslaget til genscreening.

Foto: Åserud, Lise, Lise Åserud / SCANPIX

Ville du likt å vite hvilke sykdommer du og kjæresten din står i fare for å gi et fremtidig barn?

Det kan bli virkeligheten for en ny generasjon briter, dersom Human Genetics Commission (HGC) får gjennomslag for sitt råd, skriver BBC.

I en rapport publisert 6. april går rådet inn for at det skal innføres nasjonal screening i ung alder, for å avdekke genfeil i forkant av graviditet. HGC er rådgivende organ for britiske myndigheter.

- Jeg måtte lese rapporten tre ganger, jeg trodde det var en aprilspøk. Dette er både utrolig og oppsiktsvekkende, sier leder i Bioteknologinemnda Lars Ødegård til NRK.no.

Utvidet genetisk screening i Norge

Det foregår en viss genetisk screening ved fødselen i Norge i dag, og testene er i ferd med å bli utvidet . Dette dreier seg imidlertid om sykdommer som man kan behandle.

- Testingen som foregår i Norge er noe helt annet enn det som foreslås i Storbritannia. Her tester vi for tilstander som man får sikre svar på og som vi har god behandling for, forklarer Ødegård.

Han håper politikerne vil si et klart nei til forslaget som nå ligger på bordet.

- Grunnlaget for den norske bioteknologiloven er at vi skal ha et samfunn med plass til alle. Dette forslaget ligger nært opptil arvehygiene, og er en del av et framtidsscenario jeg håper de vil si entydig nei til, avslutter han.

Ingen betenkeligheter

Det britiske rådet ser ingen betenkeligheter ved å innføre et nasjonalt screeningprogram, verken sosialt, etisk eller juridisk.

Viten om egne genfeil vil tvert imot være en fordel for folk, slik at de kan være i forkant av eventuelle problemer, mener rådet.

Gentesting kan blant annet gi svar på hvilken risiko par har for å få barn med ulike arvelige sykdommer og tilstander. Rådet mener folk må få grundig veiledning i hvilke alternativ som finnes på grunnlag av testene, blant annet prøverør.

- Skremmende forslag

Lars Ødegård i Bioteknologinemnda mener det er all grunn til å bli skremt av forslaget.

- Genkartene våre er fulle av feil. Og selv om tester kan si noe om hva vi er disponert for, er det langt fra sikkert at dette utvikler seg til noen sykdom. Ofte er det også slik at det er mer enn ett gen som spiller inn, sier Ødegård.

Han tror et screeningprogram av denne typen vil føre til mer sykdom og frykt enn det var ment å forebygge, og at det vil gi et enormt press på helsevesenet.

- Dette er en slags arvehygiene i ny drakt. Forslaget fremstår som sterilt og laboratoriehvitt, mens resultatet kan bli en tragedie for menneskeheten og kjærligheten, sier han.

Den nasjonale screeningkomiteen i Storbritannia skal nå vurdere forslaget.

TV og radio

Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.
Kunne du tenkt deg å sove i same seng som kong Olav? I sesongpremieren på Solgt tar programleiar Frode Søreide med seg to lag med meklarar frå Austlandet til Narvik. Her skal dei tippe pris på tre eigedomar. Kven tippar nærast? Ei av utfordringane er eit gamalt og ærverdig pensjonat, som mellom annan Kong Olav har gjesta ved fleire høve. Sesong 5 (1:6)
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.