Hopp til innhold

Krever forbud mot dødelig jeans-produksjon

I 2010 la H&M ned forbud mot en livsfarlig metode for sandblåsing av klær i sin kolleksjon. En ny rapport hevder fabrikker kleskjeden bruker fortsatt benytter seg av metoden. Menneskerettighetsorganisasjoner krever nå internasjonalt forbud.

Arbeidere på fabrikken Yida i Kina

Arbeidere på fabrikken Yida som leverer klær til blant annet H&M, Levis og Gap.

Foto: SACOM, Hong Kong

Sandblåsing av klær er en mye brukt teknikk for å få dongeriplagg til å se slitt ut, og skjer ved at man med høyt trykk blåser sand på plagget. Metoden medfører mye støv som igjen utgjør en stor helserisiko.

Arbeidere som sandblåser denim er svært utsatt for den dødelige lungesykdommen silikose, en sykdom det ikke finnes noen behandling mot (se egen faktaboks).

I 2010 vedtok flere kleskjeder, blant annet H&M, Levi Strauss & Co, Bestseller, Armani og Benetton, at de vil forby sandblåsing av klær. Forbudet kom etter at 52 tyrkiske arbeidere døde av lungesykdommen. 1200 mennesker fikk påvist sykdommen, og mørketallene er trolig høye.

Til nå har rundt 40 kleskjeder bannlyst den omstridte teknikken og Tyrkia innførte totalforbud mot sandblåsing etter at saken fikk mye oppmerksomhet, blant annet fra leger som slo alarm om sykdommen.

Forbudet gjorde ikke slutt på den skadelige praksisen, men førte i stedet til at produksjonen ble flyttet til land som Bangladesh, India, Pakistan og Kina.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Fortsatt utbredt bruk av sandblåsing

Fra fabrikken Yida i Kina

Fabrikken Yida har rundt 4000 arbeidere. Fabrikken leverer klær til blant annet H&M, Levi's, Gap, Wrangler og Old Navy. Fabrikken karakteriseres som «best i klassen» blant fabrikkene i rapporten, men det pekes likevel på en rekke kritikkverdige forhold. Fra intervjuer med arbeiderne fremkommer det at sandblåsing fortsatt foregår, til tross for at ledelsen sier at de ikke lenger benytter seg av metoden.

Foto: SACOM, Hong Kong

I dag foregår halvparten av verdens jeansproduksjon i Guadong i Kina.

Rapporten «Breathless for Blue Jeans» som ble offentliggjort denne uken, har sett nærmere på de seks største fabrikkene i området, og slår fast at den skadelige bleketeknikken fortsatt er svært utbredt.

Bak rapporten står organisasjoner som Clean Clothes Campaign, IHLO (det internasjonale fagforeningskontoret i Hongkong) og menneskerettighetsorganisasjonen War on Want. Norske Framtiden i våre hender er også blant initiativtakerne.

Til sammen har disse seks kinesiske fabrikkene flere tusen ansatte og produserer klær for kjente vestlige selskaper som H&M, Levi’s, Vero Moda, Only, og Jack & Jones.

H&M: – Kontrollerer fabrikkene

hand sanding

Ifølge rapporten fra Clean Clothes Campaign avgir også «hand-sanding» eller «håndskraping» farlig støv som kan være helseskadelig. Dette bildet er tatt fra fabrikken Yida, hvor H&M produserer klær. H&M bruker denne teknikken på klærne sine i dag.

Foto: SACOM, Hong Kong

Fabrikken Yida, som H&M og Levi’s benytter seg av, lager én million jeans i måneden.

Fabrikkledelsen oppgir selv at Yida skal ha sluttet med sandblåsing i 2010, men ifølge rapporten skal arbeiderne ved fabrikken så sent som i november 2012 ha fortalt at den omstridte teknikken fortsatt var i bruk. Fem til seks maskiner skal ifølge rapporten brukes i to skift daglig.

H&M benekter dette overfor NRK.no.

– Det stemmer at vi har et samarbeid med tøyprodusenten Crystal Group og deres fabrikk Zhongshan Yida Apparel Ltd. Vi kan bekrefte at Yida stoppet all sandblåsing i 2010 og videre kvittet seg med alt utstyr i 2012. Vi har hatt en løpende dialog med Crystal Group og de har respondert til utfordringene adressert i rapporten, sier Kristin Fjeld, presseansvarlig i H&M.

H&M sier de overhodet ikke benytter seg av fabrikker som produserer sandblåste klær.

– I 2012 styrket vi ytterligere våre krav rundt sandblåsing og tillater nå kun produksjon for H&M ved fabrikker som er fullstendig fri for sandblåsing. Det vil si at fabrikkene heller ikke tillater sandblåsing for andre selskap, uttaler Fjeld til NRK.no.

Vanskelig å kontrollere

Det finnes ikke dokumentasjon på hvor de sandblåste denimplaggene ender opp til slutt, eller hvilke kleskjeder som kjøper dem.

Rapporten konstaterer at det er svært vanskelig for kleskjedene å avdekke at sandblåsing finner sted fordi forbudene har ført til at produksjonen skjer mer skjult enn tidligere.

Sandblåsingen foregår i avstengte rom med strengt vakthold, og maskinene skrus fra hverandre når det er varslet kontroller. I følge rapporten setter mange også ut blekingsoppdraget til illegale underleverandører som er vanskelig å spore.

I tillegg slår rapporten fast at:

  • Arbeidernes kår og rettigheter har ikke forbedret seg.
  • Arbeiderne sjelden får arbeidsopplæring.
  • Bruken av verneutstyr er minimal og ventileringen mangelfull.
  • Mange tvinges til å jobbe opp mot 15 timer dagen med dårlig lønn og ingen rettigheter.
  • Påkrevde obligatoriske helsesjekker ignoreres

Ingen av kleskjedene i rapporten har så langt tatt på seg ansvaret for å identifisere silikose-ofre i sine leverandørkjeder og tilby dem behandling. Gucci skal så langt være det eneste selskapet som har jobbet med lokale fagforeningsorganisasjoner og ikke-statlige organisasjoner for å avdekke sandblåsing i sin leverandørkjede.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Krever engasjement fra myndighetene

Yida

Mekanisk polering er også en teknikk som blir brukt på fabrikken Yida. Arbeiderne rapporterer om svart støv og en kjemisk lukt som fyller rommet hvor arbeidet utføres.

Foto: SACOM, Hong Kong

Fordi det viser seg å være svært vanskelig å kontrollere utbredelsen av sandblåsing, mener initiativtakerne til rapporten at problemstillingen må løftes til et høyere nivå.

De mener forbud mot sandblåsing må nedfelles i lov på nasjonalt nivå og fordømmes på regionalt og globalt nivå.

«Vi oppfordrer alle nasjonale myndigheter til å utstede et umiddelbart forbud mot sandblåsing. […] Vi ber varemerker forplikte seg til et forbud i deres egen produksjonslinje og å påse at denne blir fulgt. Videre bør selskapene også legge press på fabrikkene til å fase ut sandblåsing hos seg. […] Vi ber den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) og Verdens helseorganisasjon (WHO) om å inkludere denimproduksjon i sine globale fokusprogrammer for å bekjempe silica», heter det i rapporten.

Initiativtakerne mener også EU må engasjere seg.

«Vi ber EU om å forby bruken av sandblåsing og å innføre et importforbud på sandblåste jeans», skriver de. I tillegg ber de kleskjedene bidra til at nye og mindre helseskadelige blekemetoder utvikles.»

TV og radio

Tonnevis av møbler kastes hver dag. Kan Trygve Slagsvold Vedum og Christian Strand pusse opp barneskolen til Trygve med møbler NAV har dumpa?
Helene sjekker inn - på asylmottak. Norsk dokumentar.
I fem døgn bor programleder Helene Sandvig sammen med asylsøkere på Dikemark Asylmottak. Det blir et tøft møte med en helt annen virkelighet.
Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)