NRK Meny
Normal

Vil dele ut gratis heroin

Oslo Venstre vil dele ut heroin på resept. Danske politikere vil bruke 70 millioner kroner på å gi gratis heroin til de tyngste misbrukerne i landet.

Heroinsprøyte.
Foto: Illustrasjonsfoto: VG / Scanpix

Artikkelen er flere år gammel.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Danske heroinmisbrukere slipper å selge stoff, stjele eller prostituere seg. De slipper å leve et uverdig liv, få en uverdig død og kan bruke tiden på siviliserte gjøremål, sier Jørgen Kjær, leder i brukerforeningen for aktive brukere på Nørrebro i København til Sånn Er Livet (NRK P2)

Danske politikere vi nå gi de tyngste brukerne den heroinen de tidligere har måttet kjempe for, med livet som innsats. 

70 millioner skal over to år brukes på «statsnarko» som det kalles i Danmark.

Dette gjør at brukerne kanskje kan søke jobb og ha kontakt med familien, forteller Kjær.

Han mener norsk narkotikapolitikk er helt på jordet, og årsaken til at Norge ligger på toppen når det gjelder overdosedødsfall.

- Det er forferdlig at et samfunn som Norge har råd til å miste unge mennesker i den størrelsesorden, sier han.  

Vil gjøre det samme i Norge

Ola Elvestuen

Ola Elvestuen i Oslo Venstre vil dele ut heroin på resept til tunge brukere.

Foto: NRK

Oslo Venstre har sett på et lignende forsøk i Hamburg og mener vi bør gjøre det samme i Norge.

– Vi ønsker et mindre prøveprosjekt, for å se om vi kan få til de samme positive resultatene som de har opplevd andre steder i verden.

Elvestuen sikter til Hamburg der 50 prosent av de som var med i behandlingen var i jobb.

Også i Nederland og Sveits finnes lignende prosjekter.

– For de enkeltpersonene det gjelder i Norge, bør vi se på denne typen behandling, for å gjøre hverdagen bedre for dem, sier han.

Elvestuen mener det kan være bedre for enkelte å få heroin enn Metadon og Subutex.

- Det vil være ulike typer misbrukere. Dette vil gjelde for dem der den andre behandligen, inkludert metadon, ikke har fungert, sier han.

Spilte død for nekrofil

I dansk politikk har ordningen med gratis heroin vært diskutert en stund. Men det var den sterke historien om narkomane Linda som fikk de nølende politikerne til å snu.

Hun er 28 år. Hun har en datter på syv som bor hos en fosterfamilie. Linda flyttet hjemmefra da hun var 12 og tok heroin første gang da hun var 16. Hun sier hun er blitt voldtatt 12 ganger.

Linda fortalte i Berlingske Tidende  om hennes nekrofile kunde som ga henne ettertraktede piller for å bedøve henne. Deretter hadde han sex med henne.

«Det er 1150 kroner for å ligge der, men så er du også bevisstløs», fortalte Linda. Vanligvis får hun 400 kroner for et samleie.

–  Jeg merker nesten ikke at han er der, sier Linda. Jeg er bevisstløs og aner ikke hva han driver med. Noen ganger våkner jeg opp i små glimt og ser at han slikker dér. Men jeg registrerer det egentlig ikke. Og det er aldri noe vi snakker om. Han forteller ingenting, og jeg spør ikke, sa hun til avisen.

TV og radio

Aida sov et helt døgn og Halvor får ikke sove uten å gjøre et spesielt triks. Hva feiler det dem? Tre butikkansatte med nettbrett utfordrer legelaget i kveldens episode. Programleder: Kjetil Røthing Askeland. Sesong 2 (4:8)
Før spiste vi høne til middag, nå kastes de og brukes i betong. Gjennom å redde et hønsehus med 7500 høner fra søpla, vil programleder Marit Evertsen Grimstad sette fokus på det skjulte matsvinnet og prøve å gjøre noe med det. Er det mulig å få høna tilbake på middagsbordet? (1:4)
Vi fyrer med ved. Men hva slags ved skal man fyre med - og hva bør man absolutt ikke slenge i peisen? Vi tester ved og gir tips og råd om vedovner, gamle som nye. Og så ser vi på fiffige ved-dingser.